Иван Гайдаров При изключителен интерес, във вторник Техническият университет –

...
Иван Гайдаров При изключителен интерес, във вторник Техническият университет –
Коментари Харесай

ТУ-София официално откри новата си лаборатория по роботика


Иван Гайдаров

При извънреден интерес, във вторник Техническият университет – София откри своята нова лаборатория по роботика, построена благодарение на " Ехнатон България " АД и Mitsubishi Electric. Освен с компютри и интерактивна дъска, тя разполага с един робот, четири стенда със сервоуправление – за синхронизация, за индексно ръководство на контролерите, инвентор с вградена просветеност и подобен с честотно ръководство и контролер, които нормално се употребяват за автоматизация на процеси в дискретното произвеждане.

“Всеки ректор на университет е изключително щастлив, когато бизнесът е на негова територия и не желае, а подарява, тъй като с помощта на това единение ние можем да подплатим девиза си “Традиция в успеха”. Случва се просветителната система да упреква бизнеса, че единствено желае фрагменти наготово, без да дава нищо. Все повече обаче стават образците, че това не е по този начин. Връзката сред бизнес и обучение ще ни помогне да стартираме да образоваме по-добре студентите си в духа на това, което се търси на пазара на труда”, разяснява по време на откриването проф. доктор Георги Михов, ректор на ТУ-София.



След него думата взе деканът на факултет “Автоматика” доцент Нина Николова, която бе безапелационна, че новата лаборатория ще помогне на образователното заведение да бъде в крайник с последните международни трендове. “Младежите, които се образоват при нас в това направление, ни вършат най-проспериращия факултет. Благодарение на новата конструкция инженерните ни биха могли освен да поддържат автоматизираните системи, които ни заобикалят, само че и да основават такива”, счита доцент Николова, като добави, че в лабораторията ще се образоват освен млади инженери, само че и научни служащи.

“За нас този план е доста значим, тъй като разбираме смисъла на вложенията в младото потомство инженери. Изправени сме пред нови провокации като автоматизацията, роботизацията и дигитализацията. Освен това, към този момент сме в ерата на Индустрия 4.0, само че Mitsubishi има своя опит в тази сфера от години. В нашата компания тя е известна като “e-factory automation”, като платформа ни е създадена още през 2003 година, т.е. към този момент имаме 15 години опит. Основната ни цел е да предоставим тази технология на промишлеността и на просветителните системи, а тази лаборатория е добър образец за това”, съобщи от своя страна Лукаш Сендецки, маркетинг управител на Mitsubishi Electric за Централна и Източна Европа.



Изпълнителният шеф на " Ехнатон България " АД, Симеон Илински, обърна внимание, че роботиката и автоматиката са значими посоки в автоматизацията, която обезпечава на индустрията модерни условия за работа. “Надявам се от ден на ден български студенти да натрупат убеденост в себе си тук. Ние сме компания, която работи в промишлеността от 20 години, и знаем какви условия има в стопанската система във връзка с автоматизацията. Затова взехме решение, че това е една добра инвестиция, която да помогне за основаването на нужните фрагменти, защото университетът е място, където се получават доста познания, само че не постоянно има време за на практика умения, а практиката е най-хубавия учител”, добави Симеон Илински.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР