Техническа грешка в матурата по български език и литература вчера.

...
Техническа грешка в матурата по български език и литература вчера.
Коментари Харесай

Зрелостници са получили тестове без диаграма на матурата по БЕЛ

Техническа неточност в матурата по български език и литература през вчерашния ден. Оказва се, че някои дванайсетокласници са получили друг вид на изпита.

Дванадесетокласничката Зара Рушанова е била затруднена от задача от първия модул на изпита, където би трябвало да се отговори на въпроси по диаграма, обвързвана с рекламата в малките екрани.

" Стигнах до въпросната задача на страница 3, Текст 2, на която в действителност аз се затрудних, не можах да намеря логичност в задачата ", споделя тя.

Оказва се, че в изпитния вид на Зара диаграма - няма.

 

" Установихме, че при мен тази диаграма въобще не присъстваше, при мен имаше единствено числа без диаграми, които да те насочат. Тоест аз логичност не открих в самата задача, което в действителност ме затрудни, забави ", уточни Зара Рушанова, абитуриент.

Съученикът ѝ Иван е имал същия проблем. Според зрелостниците въпросите няма по какъв начин да бъдат решени без графика.

" Няма диаграми, а единствено цифри, с които без диаграма е доста мъчно да се ориентира човек. А по-късно има и задания свързани с тази диаграма и просто няма по какъв начин ", уточни Иван Матеев, абитуриент.

Към диаграмата има 3 въпроса, които носят общо 4 точки.

Не става въпрос за частен случай. Много хора са потърпевши и те не са вярно оценени. Пак споделям, това е вход към университетите. Тези 4 точки вероятно ще костват влизане в специалности, в които тя би поискала да се осъществя ", уточни Венцислава Миндова, учител по български език и литература.

Зара е изпратила сигнал до Министерството на образованието. Оттам дадоха отговор пред Българска национална телевизия, че знаят за казуса и той се дължал на механически проблем, обвързван с настройките на принтерите в другите учебни заведения. Всеки подаден сигнал ще бъде тестван.

В случай, че се откри, че абитуриент е работил с копие, на което диаграмата не е визуализирана напълно и това му е попречило да реши някой от трите въпроса, свързани с нея, за съответния въпрос ще присъден цялостният брой

От министерството допълват, че е било тествано по какъв начин наподобява принтиран файлът с матурата, преди да бъде изпратен до учебните заведения. Директорите също са били задължени да извършат сходна инспекция, преди да разпечатат изпита.

Зара Рушанова споделя още, че никой не е открил по време на матурата, че има подобен пропуск.

От министерството ще санкционират учебните заведения, които са раздали матура с изчезнали детайли на дилемите. Издадени са и спомагателни инструкции за идния в понеделник втори зрелостен изпит.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР