Иван Евстатиев Гешов е премиер на България в периода 1911-1913

...
Иван Евстатиев Гешов е премиер на България в периода 1911-1913
Коментари Харесай

ВАС опази къщата на Гешов. Няма да се строи хотел

Иван Евстатиев Гешов е министър председател на България в интервала 1911-1913 година Къщата се намира на бул. " Патриарх Евтимий " 7 като единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна полезност с изработването на нов обстоен организационен проект, показват от Върховния административен съд.

С новия проект ще отпадне предвиждането на парцела " за хотел " и вграждането на къщата във фасадата на 7-етежен хотел, утвърдено през 2004 година Със заповед на основния проектант на София Здравко Здравков се основава устройствена опция за опазване в достоверния тип и целокупност на една от емблематичните за София здания от началото на ХХ век, построена по план на арх. Никола Лазаров. Това стана допустимо след окончателното решение на Върховния административен съд в интерес на Столична община против тъжба от притежателите на парцела " Артемида - БСИ " АД, напомнят от Върховен административен съд.

Фирмата обжалваше заповедта на основния проектант на Столична община арх. Здравко Здравков, с която беше подредено да се създаде служебно изменение на проекта за регулация и застрояване и работен организационен проект за УПИ II-4 " за хотел ", кв. 428, м.

С решение на Върховен административен съд от 11 октомври се анулира решение на Административен съд - София град и жалбата на " Артемида - БСИ " АД се отхвърля.

Проектът за нов обстоен организационен проект ще бъде съгласуван и с условията на Общия организационен проект на Столична община.

Столична община е връчила заповед за спешна консервация на застрашените от заличаване детайли от фасадата и защитно покритие, осведомят от съда.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР