Иван АЛАДЖОВПреди години като студент в Германия имах любима книжарница

...
Иван АЛАДЖОВПреди години като студент в Германия имах любима книжарница
Коментари Харесай

Само преди 50 години София е била най-чистата столица в Европа

Иван АЛАДЖОВ

Преди години като студент в Германия имах обичана книжарница - съвременен антиквариат, която след лекции обичах да навестявам. Немалко книги съм купил от там.

Една от тях обаче ми направи изключително усещане. Беше първокласно издание-албум от 1970 година на консервативното западногерманско издателство " Бертелсман ", в което бяха разказани столиците на Европа. Много забавен бе снимковият материал, който бе от края на 60-те години на предишния век и отразяваше образно духа на времето. Беше отделено равностойно място и на София, дружно с Лондон, Париж, Мадрид, Берлин, Москва и другите столици на Стария континент.

Но най-интересното бе методът, по който описваха града в полите на Витоша. София бе показана като най-чистата столица на континента, даже създателят си бе разрешил изказванието, че може би това е и най-чистият град на света. Описваше по какъв начин прецизно се е следяло за поддържането на чистотата в нашата столица тогава. Как са глобявали за хвърлена съчка кибрит, фас или дъвка на улицата. Как всяка заран в 5 часа са излизали водоноските и са миели улиците, по какъв начин по-късно градът ухаел свежо като прясно изпрано пране. Приложените фотоси посочваха в действителност чисти и подредени градски пространства и улици, на всички места се виждаха лехи с цветя или бетонени отливки с насаждения в тях. Фотосите от Витоша към града документираха чистия въздух над София и големите зелени пространства сред обособените квартали. И даже на фотосите си проличава, че столицата ни тогава е била несъмнено по-чиста от Рим или Париж да вземем за пример.

Градът бе показан като идилия от очевидно окончателно отминало по-хубаво време, с която днешната ни овехтяла, мръсна, безредна, безпорядъчна, презастроена и удавена в асфалт и мегатрафик столица за жалост към този момент няма безусловно нищо общо.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР