Ицнидентът в Полша може да бъде един от много подобни,

...
Ицнидентът в Полша може да бъде един от много подобни,
Коментари Харесай

Военният анализатор Марк Вояджър: Инцидентът в Полша може да е един от много, ако НАТО не предприеме твърд курс спрямо Русия

Ицнидентът в Полша може да бъде един от доста сходни, в случай че НАТО не предприеме по-твърд курс и не насочи мощни сигнали към Русия. Това съобщи в " Светът и ние " военният анализатор Марк Вояджър - някогашен консултант на американската войска в Европа.

" Безспорно това беше един от най-напрегнатите моменти - след новините нощес за ракетния удар в Полша. Много анализатори на Запад даже го съпоставят с напрежението към кубинската нуклеарна рецесия от 1962 година Снощи имаше подозрения, че в случай че постъпят доказателства, че това е съветска ракета и ударът е тенденциозен, Полша ще изиска задействане на член 4, а след това и член 5 на НАТО, в случай че реши че тази обстановка заплашва националната сигурност на Полша и Алианса ", сподели той.



Ситуацията може да ескалира отвън надзор в идващите дни и месеци, в случай че Русия продължи с офанзивите против украинските градове. В един миг би могло още веднъж да има сходна обстановка, по тази причина НАТО ще ускори противовъздушната защита както в Полша, по този начин и по целия Източен фланг, изясни Вояджър.

" Тук приказваме за укрепване на към този момент съществуващите системи за Противовъздушна отбрана, евентуално и американските системи " Пейтриът ", които могат да се употребяват и за противобалистична защита, т.е. освен да смъкват самолети или крилати ракети, а към този момент да могат сполучливо да поразяват цели, които се движат по балистическа траектория - с доста огромна скорост ", разяснява той

Отдавана има претенции НАТО да ще обезпечи най-малко частична отбрана на Украйна - да вземем за пример противоракетен чадър над западната част на страната. Гласовете в тази посока стават все по-силни, уточни анализаторът.

" Фактите за случилото се в Полша ще бъдат изяснени след издание на документите и на данните - фотоси на ракетата или ракети, които са паднали там. Много бързо ще стане ясно дали става дума за С-300 или за крилата ракета Х-101, която беше употребена в голямо количество при офанзивите против Украйна ".

Според Вояджър съветските удари против гражданската инфраструктура на Украйна са за тероризиране на популацията, което да бъде оставено без електричество, интернет, вода и отопление на прага на зимния сезон.

" В този смисъл дейностите на Русия са терористични, бяха приети като такива от чешкия парламент, от балтийските страни. Тук има и едно неодобрение на Путин от обстоятелството, че той е изолиран в геополитически проект - не беше поканен на срещата в Бали на Г-20, която де факто към този момент е Г-19. Отстъплението от Херсон е голямо оскърбление за русото командване, което съм уверен, че е асъдействало за решенията на Путин ", разяснява Марк Вояджър.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР