Италия подписа сделка за 8 млрд. долара с Либия за

...
Италия подписа сделка за 8 млрд. долара с Либия за
Коментари Харесай

Италия подписа с Либия сделка за доставки на газ на стойност 8 млрд. долара

Италия подписа договорка за 8 милиарда $ с Либия за създаването на две либийски залежи за природен газ, заяви Ройтерс.

Новината идва на фона на устрема на страните от Европейския съюз (ЕС) да понижат зависимостта си от съветска сила. След нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 година и прекъсването на доставките за някои от тях от страна на " Газпром ", страните членки започнаха да търсят други възможности на съветския природен газ, в това число и в Северна Африка.

Освен създаването на две газови залежи, съглашението сред италианската държавна енергийна компания " Ени " (Eni) и Националната петролна корпорация на Либия включва и вложения в слънчева сила и технологии за хващане на въглероден диоксид. По думите на ръководителя на Националната петролна корпорация на Либия Фархат Бенгдара то е за период от 25 години и е най-мащабната и значима нова инвестиция в енергийния бранш на Либия от четвърт век.

По калкулации на " Ени " находищата могат да създават към 7,5 милиарда кубически метра газ годишно или повече от две трети от количеството, импортирано в Италия от Русия предходната година.

До началото на нашествието си в Украйна Русия беше най-големият снабдител на природен газ за Европа. През пролетта на предходната година обаче тя внезапно понижи износа си за Европейски Съюз. Действието беше несъмнено като опит на Москва да изнуди Брюксел да понижи поддръжката си за Украйна. Дотогава Италия беше вторият по величина консуматор на съветски газ в Европа след Германия.

Вследствие страните от Европейски Съюз съумяха да договорят импорт на природен газ от Съединени американски щати, Катар и Северна Африка.

Съобщението на " Ени " пристигна по време на обиколката на италианската премиерка Джорджа Мелони точно в Северна Африка. Няколко дни по-рано тя посети Алжир - главният снабдител на природен газ за Италия, с цел да подпише меморандуми за енергетика.

По-рано през май Италия подписа и съглашение с Алжир за увеличение на вноса от есента на 2022 година То планува нарастване с до 9 милиарда спомагателни кубични метра газ през 2023-24 година

По време на визитата си в Либия Мелони сподели, че Италия не търси " хищническа " роля в района, а желае да помогне на африканските народи " да се развиват и да стават по-богати ".

Износът от Либия за Италия понижа с 5,5 милиарда кубически метра, или две трети, от 2011 година насам, когато подкрепените от НАТО въстанически групи смъкнаха от власт дългогодишния деспот Муамар Кадафи. Оттогава Либия се намира в интервал на неустойчивост, като въоръжените фракции към момента спорят за надзор над държавното управление и оспорват политическата му легитимност. Това докара и до спад на външните вложения в страната.

В допълнение към Северна Африка, европейските народи търсят повече импорт на природен газ от Съединени американски щати и Катар.
 Обяснено. Защо ни подмина апокалипсисът с цената на газа  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР