Италия и Малта влязоха днес в нов дипломатически спор, след

...
Италия и Малта влязоха днес в нов дипломатически спор, след
Коментари Харесай

Италия и Малта влязоха в нов спор след спасяването на мигранти от кораб

Италия и Малта влязоха през днешния ден в нов дипломатически спор, откакто над 50 мигранти бяха избавени от транспортен съд на неправителствена организация край крайбрежията на Либия, съобщи ДПА. Мигрантите бяха взети от плаващ под испански байрак транспортен съд на групата " Проактива оупън армс " в либийската зона за търсене и избавяне.

Организацията разгласи в Туитър, че те пътуват към безвредно пристанище, само че не е ясно дали е получено позволение за акостиране.

 © Българска телеграфна агенция
Спасяването провокира реакция на италианския вицепремиер Матео Салвини, който съобщи, че мигрантите би трябвало да се насочат към Малта, тъй като там е най-близкото пристанище за кораба.

„ Забравете да акостирате в италианско пристанище. Спрете мафията на трафика на хора: в случай че по-малко хора отпътуват, по-малко хора умират “, сподели той в Туитър.

Малтийският министър на вътрешните работи и националната сигурност Майкъл Фаруджа отвърна малко по-късно, като пусна в Туитър изображение на карта, показваща, че корабът е по-близо до Лампедуза, заради което Италия би трябвало да поеме отговорност.

„ Моля, спрете да разпространявате подправени вести в опит да въвлечете Малта в спор без действителна причина. Публикуваме тази карта, с цел да видят всички. Това са обстоятелства, не отзиви “, съобщи той.
 Датски товарен транспортен съд с над 100 мигранти дебаркира на пристанище в Сицилия Датски товарен транспортен съд с над 100 мигранти дебаркира на пристанище в Сицилия
Разрешението даде нощес италианският вътрешен министър Матео Салвини. Корабът "Александер Мерск " промени маршрута си в петък, с цел да се притече на помо...

Състоянието на хората, качени на кораба, към този момент не е известно.

Новият спор сред Италия и Малта избухна ден след хипотетичното загиване на стотина мигранти край крайбрежията на Либия.
Лидерите от Европейския съюз обявиха през вчерашния ден, че са постигнали съглашение за надзор на миграцията посредством даване на по-голяма поддръжка на либийската брегова защита и че неправителствените организации не би трябвало да се месят в интервенциите.
 В Испания дойде и последният транспортен съд с мигранти, избавени от В Испания дойде и последният транспортен съд с мигранти, избавени от "Акуариус "
Корабът "Орионе " на италианския военноморски флот с последната група мигранти, избавени от кораба "Акуариус " в Средиземно море, дойде на испанското...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР