Италианският президент Серджо Матарела призова политическите партии да се обединят

...
Италианският президент Серджо Матарела призова политическите партии да се обединят
Коментари Харесай

Италиaнският президент предложи неутрално правителство и нови избори догодина

Италианският президент Серджо Матарела прикани политическите партии да се обединят в поддръжка на краткосрочно неутрално държавно управление, което да се грижи за финансите и да приготви предварителни избори при започване на идната година, в случай че партиите не съумеят да се спогодят за съставяне на коалиция, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Срокът на пълномощията на държавното управление на Паоло Джентилони изтече. Ако партиите не съумеят да реализират съглашение, през идните месеци до провеждането на предварителни избори ще би трябвало да работи неутрално държавно управление, съобщи Матарела след края на следващия кръг на съвещания с политическите партии.

Ако сходна администрация не получи нужната поддръжка в Народното събрание, новите избори ще би трябвало да се състоят през юли или есента.

Двете най-големи политически партии - крайнодясната " Лига " и антисистемната Движение " Пет звезди " както наподобява обаче отхвърлят апела на Матарела и споделиха, че за предпочитане ще бъде произвеждането на нови предварителни избори, съобщи " Ройтерс ". Те приканиха вотът да е на 8 юли.

" Няма време за губене, няма място за държавно управление на технократи ", сподели водачът на Лига Матео Салвини.

" Единственият метод да се сдобием с едно съществено държавно управление е да гласуваме още веднъж на избори ", сподели Данило Тонинели, водач на парламентарната група на Движение " Пет звезди ". Партията на някогашния министър председател на Италия Силвио Берлускони - " Напред, Италия ", обаче предизвести политическите си съдружници да не бързат с предварителни избори при започване на юли, а да предпочетат разновидността на избори през есента, съобщи " Ройтерс ".

" Не сме изплашени от нови избори. Но гласоподаване през лятото няма да помогне за оправяне на бъркотията. Гласуване през есента е по-добре ", се споделя в изказване на " Напред, Италия ".

Вчера водачът на " Лига " Матео Салвини, която е част от десноцентристка коалиция, взела най-вече гласове на парламентарните избори от 4 март, изиска от президента да даде на обединението мандат за сформиране на държавно управление, съобщи " Асошиейтед прес ".

След вчерашните съвещания с президента Салвини настоя, че десноцентристката коалиция най-добре съставлява волята и очакванията на италианците. Салвини бе съпроводен от Силвио Берлускони и Джорджа Мелони, ръководител на дясната партия " Италиански братя ". Трите обединения взеха 37 % от гласовете.

Салвини също така съобщи, че той би трябвало да е идващият министър председател и изрази убеденост, че обединението му ще си набави недостигащите й за парламентарно болшинство гласове, отбелязва ДПА.

Популисткото Движение " Пет звезди ", което завоюва 32 % на изборите, още веднъж прикани Салвини да се съюзят. Салвини обаче отхвърля предварителното им изискване да скъса връзките си с Берлускони.

Лидерът на " Пет звезди " Луиджи ди Майо към този момент съобщи, че ще отхвърли всяко експертно държавно управление, което би предложил президентът Серджо Матарела.

След среща в Народното събрание сред Салвини и Ди Майо двамата партийни водачи обявиха, че в случай че не бъде реализирано съглашение за сформиране на държавно управление, би трябвало да се произведат нови избори на 8 юли, съобщи " Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР