Италианският политически философ и лидер на лявото автономистко движение Autonomia

...
Италианският политически философ и лидер на лявото автономистко движение Autonomia
Коментари Харесай

Почина известният италиански философ Антонио Негри

Италианският политически мъдрец и водач на лявото автономистко придвижване Autonomia Operaia (Работническа автономия) Антонио Негри умря в Париж на 90-годишна възраст , заяви La Rebubblica.

Вестникът се базира на брачната половинка му, френската политическа философка Джудит Ревел.

Негри е роден в Падуа на 1 август 1933 година Той е един от основните теоретици на операционализма. Това е течение в италианската мисъл през 60-те години на ХХ век , представляващо вариация на автономисткия марксизъм, по-късно дефинитивно завършено в автономизъм. Името на течението идва от италианската дума " operaio ", която значи " служащ ".

Операистите се придържат към концепцията, че работническата класа е освен обект на употреба, само че и основен фактор за обществена смяна в обществото, кадърен да го трансформира посредством своята активност. Теоретиците на това течение се придържат към концепцията за работническата автономност и самоорганизация , като упорстват, че смяната би трябвало да пристигна от вътрешната страна, посредством дейностите на работническите колективи.

Като млад Негри се причислява към клетката на Международната социалистическа партия в Падуа, само че по-късно се отчуждава и подлага на критика организацията. След това става член на Potere Operaio (Работническа сила) - италианска лява радикална организация, настояща сред 1967 и 1973 година През последната година от съществуването ѝ Негри напуща групата и основава Autonomia Operaia, която управлява до разпускането ѝ през 1979 година Впоследствие бойците на тази организация са упрекнати в тероризъм и опит за въоръжено въстание .

През 1983 година Негри е определен за народен представител от Италианската радикална партия, само че бяга във Франция: бойците на Autonomia Operaia са съдени по " делото от 7 април ".

Движението е обвинено, че е обвързвано с терористичното придвижване " Червените бригади " , провело убийството на някогашния италиански министър-председател Алдо Моро през 1978 година Негри е упрекнат и в обмисляне на събаряне на италианската държавна система. Той беше наказан на 12 години затвор.

През юли 1997 година Негри се завръща в Италия, с цел да изтърпи присъдата си. През 1999 година получава условна присъда, а през 2003 година е дефинитивно освободен.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР