Италианските власти планират да повишат данъците върху жилищата за хора,

...
Италианските власти планират да повишат данъците върху жилищата за хора,
Коментари Харесай

Втората европейска страна, която налага невиждани до момента регулации на Airbnb

Италианските управляващи възнамеряват да покачат налозите върху жилищата за хора, които отдават краткосрочно повече от един апартамент, най-много през Airbnb. Това става ясно от план на бюджета за 2024 година, представен от Reuters.  Ходът е подхванат след рецензиите, че Airbnb и други платформи за кратковременен наем способстват за дефицита на налични жилища за локалните поданици в най-популярните туристически дестинации.

Италианското законодателство разрешава на притежателите да отдават чартърен жилищата си и да заплащат налог от 21% върху облагите.

Премиерът Джорджа Мелони счита да увеличи ставката на 26% " при положение на краткосрочно отдаване чартърен на повече от един апартамент във всеки данъчен интервал ", написа в плана.

Италианското държавно управление обаче ограничи първичните си проекти, защото предходни планове предвиждаха повишението на налозите да се отнася и за краткосрочното отдаване чартърен на единични жилища. Премиерът заяви пред локалните медии, че законопроектът за бюджета за 2024 година, контрактуван от кабинета ѝ, ще бъде импортиран в Народното събрание в понеделник. Очаква се процесът по одобряването му да продължи до декември.
 Снимка 595511
Източник:

По-рано този месец Флоренция, която е родното място на Ренесанса и една от водещите културни дестинации в Европа, разгласи, че към този момент няма да позволява още парцели в историческия ѝ център да бъдат отдавани чартърен краткосрочно поради недоволството на локалните поданици, че високите цени ги изключват от пазара. Съгласно ново законодателство притежателите на парцели могат да отдават жилища или жилища краткосрочно, единствено в случай че те са отвън центъра на града, макар че парцели, които към този момент са регистрирани в платформи за кратковременен наем, могат да бъдат отдавани.
 Турция постанова невиждани досега регулации на Airbnb
Турция постанова невиждани досега регулации на Airbnb

Печеливши хотелиери, пострадали туристи

Италия е втората страна в Европа, след Турция, която лимитира отдаването на краткотрайните наеми

Наскоро Турция наложи строги регулации за отдаването чартърен на жилища в онлайн платформата Airbnb. Местните управляващи започнаха този ход с претекста, че той е в отбрана на ползите на хотелиерите, които се оплакват, че туристите ги изоставят поради по-евтини други възможности.

Управляващата Партия на справедливостта и развиването на президента Реджеп Тайип Ердоган внесе нов законопроект в турския парламент на 10 октомври, с цел да контролира и управлява скока на наемите в Airbnb.

Планът включва и тласък за преход от краткосрочни към дълготрайни наемни контракти, като притежатели на парцели, които създадат прехода, ще бъдат освободени от налог за период от три години.

Според законопроекта притежателите на жилища ще би трябвало да получат разрешителни от Министерството на културата и туризма, в случай че желаят да отдават дома си чартърен посредством Airbnb.

Освен това ще би трябвало да платят налог и нова такса, в случай че желаят да употребяват международната платформа. И тове не е всичко. Собствениците ще би трябвало да дават информация за своите клиенти на силите за сигурност, по този начин както вършат към този момент и хотелите.

" Ние оформяме законодателството в Турция по същия метод, както е в света ", съобщи през лятото пред публицисти турският министър на туризма и културата Нури Ерсой.

Когато притежател желае да даде чартърен собствен парцел през Airbnb, той ще би трябвало да сложи табела на вратата и ще се нуждае от разрешението на всеки различен гражданин на постройката.

Много притежатели на парцели избират да отдават жилищата си за кратковременен наем посредством Airbnb и други платформи, с цел да се предпазят от инфлацията.

Туристите от своя страна от ден на ден употребяват по-евтини и нерегистрирани Airbnb жилища, заради възходящите цени в хотелите. Собствениците на хотели оказват напън върху държавното управление да одобри законодателство против по-евтините наеми в Airbnb и явно им се получава.
 Квартирите в Airbnb изчезват в Ню Йорк
Квартирите в Airbnb изчезват в един от най-посещаваните градове в света

Кой ще завоюва от това?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР