Историята на двете нахлувания на свръхсили в е история на

...
Историята на двете нахлувания на свръхсили в е история на
Коментари Харесай

Bloomberg : Нито СССР, нито САЩ постигнаха нищо в Афганистан

Историята на двете нахлувания на свръхсили в е история на прилики, които в последна сметка заличават неоспоримите разлики. Така стартира анализът на Леонид Бершидски за Блумбърг, показан от организация Фокус без редакторска интервенция.

Когато Съветският съюз се приготви да напусне Афганистан през 1988 година, той внезапно усили икономическата и военната помощ за държавното управление на Мохамад Наджибула, макар че Съветският съюз знаеше, че настояванията за спомагателни оръжия постоянно се диктуват от кражба, която се основава на мощно повишен брой афганистанци войски. Михаил Горбачов и неговото Политбюро се усещаха отговорни за напускането на страната и желаеха да компенсират своите " афганистански другари ", както формалните документи от онази ера назовават Наджибула и неговия народ, за това, че ги оставиха лице в лице с яростта на подготвена от Съединени американски щати, въоръжена и финансирана от Америка съпротива.

Горбачов също е осъзнавал нуждата Съветите да зачитат някакво достолепие. „ Той сподели няколко пъти, че не можем просто да си вдигнем гащите и да избягаме като американците във Виетнам “, напомни неговият консултант по външната политика Анатолий Черняев през 2009 година

След като решението към този момент беше взето, на Съветите лиши повече от три години, с цел да си заминат. Когато предадоха военните си бази и техника, процедурата беше деликатно готова: новите локални притежатели на това имущество получиха ремонтирани казарми и преди малко простреляни оръжия. Всичко това беше съпроводено от подписването на съответните актове. Генерал Борис Громов, който ръководеше изтеглянето на войските, напомни в записките си от 2019 година „ Ограничен контингент “ година, че когато гарнизонът в Джалалабад напуща казармата, леглата са спретнати. Дори под шкафовете имало чехли. Казармите разполагаха с цялото належащо съоръжение. Водоснабдяването работеше без спиране.
 Талибаните: 85% от Афганистан е под наш надзор Талибаните: 85% от Афганистан е под наш надзор
Талибаните обявиха през днешния ден, че управляват 85% от Афганистан, откакто завзеха основни гранични пунктове с Иран и Туркменистан в обширна...

Тъй като Съединени американски щати сигурно ще се изтеглят от Афганистан през 2021 година, те се стремят да завършат изтеглянето на своите войски единствено няколко месеца откакто президентът взе това решение. Изглежда, че Съединени американски щати са доста по-загрижени от Съветския съюз, американските оръжия да не попадат в ръцете на вероятните нови господари на Афганистан. Затова американците унищожават военна техника. Част от това, което в действителност е оставено от американските войски, без значение дали съзнателно или не, остава неизползваемо, като да вземем за пример коли и камиони, изоставени без ключове. Изглежда, че Съединени американски щати не се надяват на комплицирани церемонии за прощаване, най-малко съдейки по недекларираното им нощно овакантяване от авиобазата Баграм - американците просто изключиха електричеството (и също прекъснаха водоснабдяването) и си потеглиха.

И въпреки всичко, колкото повече отдръпването на двете суперсили от да наподобява друго, има толкоз повече аналогии. Безупречният руски военно градче в Джалалабад е разграбено няколко часа след напускането на руснаците и " цялото повече или по-малко скъпо имущество - тв приемници, аудио съоръжение, климатици, мебели, даже войнишките кревати - са продадени на градските пазари ", написа Громов. Същото се случи и с американската авиобаза в Баграм, няколко минути откакто американците си потеглиха: мародери нахлуха в нея и разграбиха всичко скъпо, което можеха да намерят.

Съветският съюз влезе в Афганистан, с цел да поддържа държавен прелом, воден от афганистански „ комунисти “ като част от експанзионистичната тактика на Студената война. Съединени американски щати направиха това в опит да унищожат Ал Кайда след 11 септември. Може би това беше по-добро опрощение. Съветите изгубиха към 15 000 души за по-малко от 10 години, американците (Пентагонът, дружно с частните военни компании) - по-малко от половината от този брой за два пъти по-дълъг интервал. Съюз на съветските социалистически републики не реализира нищо, като влезе в афганистанската война - хвърлянето на запаси в бездънната яма на спора единствено форсира края на комунистическата суперсила. Американците, които са похарчили зашеметяващите 2,26 трилиона $ за войната, могат да поемат разноските и най-малко са съумели да пречупят Ал Кайда и да унищожат Осама бин Ладен, въпреки и не в самия Афганистан.

Но още веднъж е мъчно да се приказва за разликите сред двете акции, когато приликите сред тях са още по-силни. В началото на 1989 година, съгласно Громов, „ съпротива “ - повсеместен термин за разнообразни ислямистки групи и корумпирани военачалници - управлява „ 207 от 290 района на страната “. Броят на административните области в Афганистан е много неустойчив и в този момент се оповестява, че през днешния ден талибаните управляват към една трета от " 421 области и регионални центрове " на страната. И този брой продължава да пораства. По този метод и двете суперсили умишлено оставят обсадени държавни управления и възприятие на мрак и обезсърчение в териториите, към момента следени от тези държавни управления. Когато талибаните се трансфораха в " обективна мощ ", зарекла е да приключи междуособните битки сред полевите командири и да вземе под надзор Кабул през 1996 година, техните водачи обесиха Наджибула, който от дълго време беше изгубил властта. Настоящото афганистанско управление, което си сътрудничи със Съединени американски щати, може да бъде изправено пред същата орис, в случай че не успее да избяга.

И в двата случая Пакистан изигра сериозна роля в ограничението на упоритостите на суперсилите да сдържат ислямисткия радикализъм. Както някогашният старши чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ Брус Ридел написа непосредствено по-рано тази година за едно изследване на института Брукингс:
 Повечето английски войски към този момент са вън от Афганистан Повечето английски войски към този момент са вън от Афганистан
Повечето от останалите английски войски от задачата на НАТО в Афганистан, са напуснали, разгласи през днешния ден министър председателят Борис Джонсън, а останалите...

„ Войната против талибаните не може да бъде извоювана, до момента в който Пакистан обезпечава леговище и сигурност, военно образование, доставки на оръжие и финансова поддръжка за талибаните. Не можем да победим Пакистан, който е нуклеарна страна и има петото по величина население в света. "

През 1989 година Пакистан беше страната, която наруши споразуменията за национално помиряване в Афганистан, което послужи като основа за изтеглянето на руските войски. Афганистански бунтовници, в това число бойци, които в последна сметка се причислиха към талибаните, поддържаха бази в Пакистан и вербуваха афганистанци в пакистанските бежански лагери. Оръжия и пари също се стичаха от прилежащата страна към военните зони със съдействието на Съединени американски щати и западните им съдружници. Подобно на Съединени американски щати през днешния ден, Съветският съюз не беше подготвен за военна борба с Пакистан.

С други думи, без значение от вашите полезности, без значение какъв брой време сте прекарали в Афганистан и какъв брой бойци сте изгубили, без значение дали сте победител или губещ в геополитически борби, вие оставяте след себе си поле за грабежи в Афганистан, слаб режим, който е прекомерно подвластен от вашата поддръжка и е малко евентуално да издържи дълго, корави локални бойци, които изгарят от възприятие на възмездие в продължение на години на жестоки компликации, и злонамерени пакистански генерали от другата страна на границата. Друга константа: процъфтяващата промишленост за опиати в Афганистан, която нито Съветите, нито американците са съумели да унищожат.

Тези дълготрайни условия са свързани не толкоз със специфичната магия на Афганистан, само че с елементарния факт, че макар обстоятелството, че Съветите от 80-те и Америка през първите две десетилетия на този век са доста разнообразни един от различен, и двете сили влязоха в Афганистан с прекомерно малко проницателност, прекомерно надменност и убеденост, макар че още в самото начало знаеха, че не могат да останат дълго тук. И двете страни бяха уверени в своята превъзхождаща военна мощност и в своите превъзхождащи полезности. И двете откриха доказателства, че някои локални поданици харесват това, което носят със себе си: всеки има своя лична версия на светския прогресивизъм. И двете смятаха, че техните полезности могат да се вкоренят в Афганистан. Но никоя от тези сили не може да остане в Афганистан вечно: колониализмът в този момент не работи в света. И Горбачов не беше по-готов да продължи афганистанското премеждие, в сравнение с е Байдън. За никой от тях Афганистан не беше заслужен да се придържа към него, изключително поради големите човешки и финансови разноски.

За талибаните, както и за доста разнообразни афганистански размирен групировки преди тях, цялата цел и смисъл е да останат в Афганистан вечно. И през 1989 и през 2021 година локалните бойци имат вяра, че пазят страната си и метода си на живот. Може би талибаните могат да бъдат изключително безапелационни в това отношение. Ако няма къде да отидете, тогава каквото и да се случи, без значение каква цена би трябвало да платите когато и да е, можете да преживеете наличието на суперсили тук. Мощна константа е ангажираността на бойците към тяхното местопребиваване и метод на живот. И това, както демонстрира образецът с Афганистан, поражда други константи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР