Историческото събитие е насрочено за следващата седмицаЗа първи път астрономи

...
Историческото събитие е насрочено за следващата седмицаЗа първи път астрономи
Коментари Харесай

Показват за първи път снимка на черна дупка

Историческото събитие е планувано за идната седмица

За първи път астрономи ще покажат пред необятна аудитория фотография на черна дупка (източник: CC0 Public Domain)

Астрономи приготвят презентация на първа по рода си фотография на черна дупка. Историческият миг е плануван за идната седмица, на конференция по плана Event Horizon Telescope (EHT), за която оповестява уеб сайтът на Европейската южна обсерватория (ESO).

Досега никой не е виждал по какъв начин наподобява черна дупка, само че след броени дни – на 10 април в Брюксел – учените ще издигнат завесата пред този необикновен галактически обект. Макар че в формалното известие това не е указано изрично, множеството осведомени източници имат вяра, че астрономите ще покажат точно първата в света фотография на черна дупка.

Теоретично се смята за невероятно снимането на черна дупка като обект, защото поради физическите си свойства тя гълтам цялата светлина. Въпреки това, може да се направи фотография на хоризонта на събитията – условната граница сред галактическото пространство и самата черна дупка. В доста филми тази граница нормално се изобразява като нещо, което изкривява светлината и обгръща самата черна дупка.

Самият план Event Horizon Telescope е умислен и осъществен с концепцията за снимане на черна дупка. По-конкретно, снимане на супермасивна черна дупка, ситуирана в центъра на нашата вселена и известна като Sagittarius A*.
още по тематиката
В рамките на плана са интегрирани огромен брой телескопи по целия свят за наблюдаване на обекта. Става дума за радиотелескопи, тъй че картината, която се чака да покажат астрономите идната седмица, няма да е получена във забележимата част на спектъра.

Проектът Sagittarius A* започва през 2006 година и от този момент обхвана всички нови телескопи. Пълноценно планът проработи през април 2017 година с обещанието да бъдат показани първи фотоси през април 2019 година

Пресконференцията идната сряда ще бъде предавана онлайн на уеб страницата на ESO и в канала на обсерваторията в обществената мрежа Фейсбук.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР