Историческа визита на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ. Той

...
Историческа визита на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ. Той
Коментари Харесай

Зеленски посрещнат като герой във Вашингтон, получи обещание за още $1.85 млрд. помощ

Историческа аудиенция на украинския президент Володимир Зеленски в Съединени американски щати. Той държа тирада в Конгреса, която доста анализатори съпоставят със словото на английския министър председател Уинстън Чърчил преди 80 години. През 1941 година, дни след нападението на Япония над Пърл Харбър и включването на Съединени американски щати във Втората международна война, Чърчил приказва в Капитолия.

За Володимир Зеленски това е първо пътешестване отвън страната, откогато Русия нахлу преди 300 дни.

Във Вашингтон Зеленския се среща с американския държавен глава Джо Байдън и си потегля с заричане за продължение на военната поддръжка.

Украинецът кацна с американски боен аероплан във военновъздушната база „ Андрюс. Американската столица беше украсена в цветовете на украинското знаме.

Байдън посрещна облеченият в зелената си униформа Зеленски топло в Овалния кабинет, до момента в който пред Белия дом  поддръжници на Украйна се излязоха на мирна проява, с цел да изразят поддръжката си.

Зеленски изрази признателност към Съединени американски щати за помощта и получи обещания за още, в това число за нови системи за противоракетна защита.

„ Ще продължим да укрепваме качествата на Украйна да се пази, изключително във въздушната защита “, даде обещание Байдън пред камината в Овалния кабинет. Той разяснява, че „ украинският народ продължава да въодушевява света със своята храброст “.

По време на конференцията след срещата украинският президент зае твърда позиция за връщането на всички завзети от Русия територии и акцентира, че няма да бъде тласкан към съглашение, което оставя украинска територия - част от която Москва твърди, че е анексирала - в съветски ръце.

„ За мен като президент „ справедливият мир “ е безкомпромисност във връзка с суверенитета, свободата и териториалната целокупност на моята страна; отмъщение за всички вреди, нанесени от съветската експанзия “, сподели той.

Вашингтон даде обещание да даде модерната система за противовъздушна защита „ Пейтриът “ като част от военна помощ на стойност 1,85 милиарда $.

Пред Конгреса Зеленски благодари на „ всяко американско семейство “.

„ За мен е особена чест да поздравявам един храбър водач в Конгреса по време на война – в миг, в който демокрацията е сложена на карта “, съобщи ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

„ В това особено Рождество Христово желая да ви благодаря, на всички вас. Благодаря на всяко американско семейство, което цени топлината на своя дом и желае същата топлота на другите хора. Страната ми в никакъв случай няма да се съобщи, Украйна е жива и рита “, увери той.

Зеленски подари на депутатите украинско бойно знаме, подписано от бойци от обсадения град Бахмут.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР