iStock Властни жени агресират след раздяла с половинката си и започват

...
iStock
Властни жени агресират след раздяла с половинката си и започват
Коментари Харесай

Ревнива и с изключително високо самочувствие наследница на богато семейство превърна живота на мъжа си в ад

 iStock Властни дами агресират след разлъка с половинката си и стартират да я тормозят психически и прочувствено. Това е един от вариантите за принуждение над мъже, регистрирани от неправителствената организация " Джендър други възможности ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Не във всички случаи обаче майката е родителят, който се грижи най-добре за децата си, както е общоприето в България, счита адв. Милена Кадиева. 

Ревнива и с извънредно високо самочувствие наследница на богато семейство трансформирала живота на брачна половинка си в пъкъл. Нейните родители още преди сватбата не харесвали шурей си, а след това при всяка среща не пропущали да го нервират с дребни изнервящи реплики. Мъжът не издържал и напуснал фамилния дом, макар че доста обичал 4-годишното си момиченце. Преди да се реши да се обърне към съда за регламентиране на режима за персонални контакти с детето, брачната половинка пуснала дело за домашно принуждение. На процедура дамата е легализирала това, което самата тя е правила и сега мъжът е в развой да потвърждава, че не той е насилникът.  

" Това са некадърни, некомпетентни родители, които водят военни дейности. За страдание, в тези случаи, децата са най-потърпевши ", разяснява адв. Кадиева. Отношенията в едно младо семейство се утежняват, когато има интервенция от страна на родителите, добави Любомира Цъцарова, психо-социален съветник във фондацията. 

Около 5-6% от жертвите на домашно принуждение са мъже . Наскоро двама братя се оплакали от майка си, че се меси в персоналния и обществения им живот. " Не е обикновено на 33 години да живееш с майка си. Когато има две генерации в една къща, резултатите са или домашно принуждение, или бракоразвод " - сподели адв. Кадиева.

250 каузи за домашно принуждение се образуват за една година в България, уточни адв. Кадиева. Една четвърт от тях са прекратявани, защото жертвата се отхвърля. В 95.5% от останалите 3/4 случаи се издава първична заповед за незабавна отбрана, която впоследстие става заповед за трайна отбрана. За страдание постоянно полицията отхвърля да записва сигнали за домашно принуждение и тогава жертвата може да се обърне към прокуратурата. 

Фондация " Джендър алтернативи " ползва Програма за причинители. Според адв. Кадиева най-неуспешната работа е, когато има издадено правосъдно решение за включване в тази стратегия. " Това е несъзнателен принудител, който в последваща връзка отново ще е принудител, само че жертвата ще е нова " - изясни юристката. Най-ефективната работа е със самозаявилите се, защото те са стимулирани да се освободят от тази взаимозависимост.

Трите най-важни промени в Закона за отбрана от домашно принуждение, които следва да се одобряват, са:

- незабавната отбрана да е със период 3 месеца, а не както е сега един месец;

- насилникът да потвърди, че не е причинител, а не жертвата (обикновено жена) да потвърждава, че е жертва;

- в съда да се преглеждат всички /или основните/ случаи на домашно принуждение, а освен от последния месец, защото насилието е развой, а не еднократен акт.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР