Истински хаос се образува на пазара за суровини. Цената на

...
Истински хаос се образува на пазара за суровини. Цената на
Коментари Харесай

Цената на никела се удвои за ден, борсовите индекси в ЕС се повишават

Истински безпорядък се образува на пазара за първични материали. Цената на никела скочи съвсем двойно на тържищата в Лондон до над 80 хиляди $ за звук, най-високата стойност в исторически проект. Русия е един от най-големите експортьори на метала в световен проект. " Повечето от 200 хиляди тона от производството на никел в Русия е клас I, с което има по-голямо въздействие върху бранша за електрически автомобили, който остава главният мотор на цената на никела за момента, за разлика от пазара на неръждаема стомана ", споделя Едуард Меир, анализатор на пазара за първични материали в ED&F Man Capital. Русия дава отговор за 10% от международните доставки на никел.
Цена на никел за звук в долари на дневна база на борсата в Лондон. Източник: TradingEconomics
Стойността на останалите индустриални метали също пораства през днешния ден. Цинкът доближи рекордна цена над 4300 $ за звук. " Въпреки че Русия не е главен производител на цинк, детонацията на европейските цени на газа и силата увеличи цената, защото още веднъж се породиха опасения, че ще има редуциране в доставките сходно на предходната есен " счита Меир. " В допълнение, цинкът нараства повече от доста други метали, защото и парите на фондовете се насочват натам ", добавя анализаторът, визирайки повишаването на металите като цяло. Освен че се заформя недостиг при металите, високите цени на силата също оскъпява добива им, който е мощно енергоемък.

Цените на петрола също не престават да порастват. След като котировките доближиха 130 $ за барел в понеделник, пазарът се поуспокои и се върна до към 120 $. Във вторник последва ново повишаване. Най-високата цена на петрола в исторически проект е 147 $, достигната през юли 2008 година

" Ако цените на петрола скочат до 120 $ за барел, енергийните разноските може да се покачат до 13.9% от общите разноски в съпоставяне със приблизително 10.1% през 2021 година за лицата с най-ниски приходи, ограничавайки способността им да употребяват други артикули ", считат анализатори на JP Morgan. " Това от своя страна може да докара до по-бавен стопански напредък от предстоящото, само че и до по-бърз спад на главната инфлация ", допълват от американската банка.
Реклама
Пазарите в Европа вършат опит за леко възобновяване във вторник, като показателите се покачват с сред 1 и 2% и отварят в отрицателна територия за пети следващ ден от началото на месеца. Най-голяма е покачването в Италия - с 3%, само че там беше и най-губещата борса в Европейски Съюз през последните дни.

След като българският показател Sofix записва спад от над 6% през вчерашния ден и към този момент с над 14% надолу за последния месец, през днешния ден той се покачва с 0.66%. Най-малък за в този момент е спадът при парцелите. За последния месец BG REIT е изгубил едвам 0.15%.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР