Испанският тенисист Рафаел Надал е единственият носител на 22 титли

...
Испанският тенисист Рафаел Надал е единственият носител на 22 титли
Коментари Харесай

Излезе от печат биографична книга за Рафаел Надал

Испанският тенисист Рафаел Надал е единственият притежател на 22 трофеи в сингъл шампионатите от Големия шлем (следван от Федерер с 20 и Джокович с 21). Нестандартният му жанр на игра, хъс за победи и неподправените страсти на корта го трансформират в един от обичаните спортисти на всички времена. Известен е и със мощната си обвързаност към родния си остров Майорка и към фамилията и роднините си. Макар да претърпява редица сложни моменти през 2020 и 2021 година заради травми и боледуване, актуалната година се оказва една от най-щастливите в живота му: поради успеха си на “Australia Open ”, 14-ата си купа от „ Ролан Гарос “ във Франция и раждането на първото му дете – дребния Рафаел преди броени дни.

С последната вест на книжния пазар се появи и първокласната биографична книга „ Рафа Надал. Кралят на корта “ с създател Доминик Блис, която е част от интернационална копродукция на Quarto Publishing. Изданието на български език излиза с логото на Книгомания – с твърди корици, в размер 240 страници, и към този момент може да бъде открито в книжарниците.

Книгата потапя читателите не просто в биографични обстоятелства за фамилията и приятелския кръг, животът със брачната половинка му Мери, тренировките с чичо Тони и Карлос Моя, стила на игра, бизнес ползите и благотворителната активност на Рафа Надал, а и в море от прелестни детайлни фотоси, както и графики и диаграми със статистики за параленост на тази тенис легенда по отношение на неговите противници.

Наричан господарят на клея поради своите 81 поредни победи на тази настилка (прецедент в историята на тениса), в тази биография Доминик Блис ни разкрива освен спортиста Рафа, а и неговия цялостен облик и в ролята му на наследник, брачен партньор, другар, модел, бизнесмен, покровител. Авторът не икономисва да опише за уплахите и странните му ритуали преди и по време на шампионатите, с което Рафа става още по-симпатичен на читателя.

Доминик Блис е състезателен публицист с повече от 25-годишна кариера. Бил е редактор на сп. „ Ейс Тенис “ и сътрудник на „ Файненшъл Таймс “. През годините съумява да вземе няколко изявленията от испанския тенисист и да изследва забележително количество материали за него.

Биографичният роман Блис преплита с детайлни разбори и мнения на 10 основни мача за кариерата на „ испанският бик “, като наблюдава превръщането му от срамежливо момче в нападателен и мощен състезател с неутолим вкус за победи, който постоянно размахва пестник на корта с апела „ Вамос “ (Давай!).

„ От всички водещи играчи, които сега упражняват уменията си в шампионатите на АТР, точно Рафа има един от най-отличителните нападателни и физически плашещи стилове на игра “, написа Д. Блис в книгата „ Кралят на корта “, след което поредно преглежда и неговия форхенд, бекхенд, сервис, физическа и психическа игра. Тенисистът Анди Мъри добавя: „ Има най-тежкия удар в тениса. Топката отскача под сложен ъгъл. Форхендът му е просто неуместен “.

Няма подозрение обаче, че Рафаел Надал е най-известният испански състезател на всички времена. В епохата на откритите шампионати (периода от 1968 година, когато тенисът става професионален спорт, до наши дни) има единствено петима играчи на сингъл, достигнали първото място в международната класация – Рафа, Карлос Моя, Хуан Карлос Фереро, Аранча Санчес-Викарио и Гарбине Мугуруса. Обаче Рафа Надал прекарва 209 седмици на върха – никой различен испанец не е даже доближавал този резултат. Освен 22 трофеи от Големия шлем има още 70 от АТР, 2 олимпийски златни медала (на сингъл и на двойки), 5 триумфа за купа „ Дейвис “.

През 2020 година водещият испански състезателен вестник „ Марка “ предлага на читателите си да гласоподават за най-великия състезател на Испания за всички времена. Испанската борба за величието “ е заглавието, под което показват гласуването за 16 именити спортисти. Победител с голяма преднина е Рафа.

По този мотив испанският тенисист Алекс Кореча сбито обобщава триумфа на сътрудника си: „ За мен е най-хубавият испански състезател на всички времена, при безспорното ми почитание към всички останали. Иска ми се да не не помня, че е човек даже когато работи като машина; че е сензитивен, макар че наподобява железен; че играта му е всепоглъщаща като вулканична лава “.

Гледайте спорт на MAX с всички най-вълнуващи тенис дуели от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР