Испанският премиер Мариано Рахой изрази надежда, че Каталуня скоро ще

...
Испанският премиер Мариано Рахой изрази надежда, че Каталуня скоро ще
Коментари Харесай

Мадрид засега запазва прякото си управление над Каталуня

Испанският министър председател Мариано Рахой изрази вяра, че Каталуня скоро ще образува работещо държавно управление, способно на сериозен разговор и което да се подчинява на закона, с цел да се върне към институционалната, икономическа и обществена нормалност, съобщи " Ройтерс ".

Испанското държавно управление в понеделник призна пълномощията на новоизбрания каталунски водач Ким Тора, само че възрази против посочената от него администрация, демонстрират публични документи. Това съгласно " Ройтерс " значи, че Мадрид ще продължи да постанова директно ръководство на региона.

Член на твърдото крило на придвижването за самостоятелност, Тора беше определен предходната седмица за министър председател на Каталуня от районния парламент и незабавно даде обещание да " построи самостоятелна страна ".

В събота той предложи за членове на кабинета си четирима политици, които или са в ареста, или живеят в самоналожено заточение. Според изискванията на изключителното законодателство, което бе въведено, с цел да се поеме контрола върху каталунската администрация, Мадрид би трябвало да вдигне директното ръководство, откакто каталунското държавно управление бъде изцяло образувано и бъдат посочени имената на членовете на кабинета.

Централното държавно управление обаче сподели, че посочването на четиримата мъже, които са упрекнати в закононарушения, в това число протест и корист с държавни средства, се равнява на преднамерена провокация. Сега не е несъмнено по кое време директното ръководство на Мадрид ще бъде вдигнато.

Испанските съдилища постановиха, че извършения на 1 октомври референдум и последвалата декларация за самостоятелност на Каталуня са противозаконни, тъй като опонират на испанската конституция, съгласно която нацията е неделима.

 Ким Тора
© Reuters

Ким Тора

Рахой е разговарял в събота по телефона с двамата опозиционни водачи – Педро Санчес на социалистите и Алберт Ривера на " Граждани " - с цел да обсъдят обстановката и с цел да изиска поддръжка от тях. И двете партии, които дружно с дясноцентристката Народна партия на Рахой съставляват болшинство в испанския парламент, са съгласни, че директното ръководство на Каталуня би трябвало да се резервира, до момента в който не бъде образувана районна администрация.

Тора бе посочен за министър председател на Каталуня от някогашния водач на региона Карлес Пучдемон, който сега живее в Германия. Там той чака да разбере дали ще бъде екстрадиран в Испания поради обвинявания в корист с държавни средства по отношение на организирането на референдума за самостоятелност на Каталуня през октомври.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (249)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР