Испанският парламент одобри в четвъртък създаването на отпуск по болест

...
Испанският парламент одобри в четвъртък създаването на отпуск по болест
Коментари Харесай

Испания одобри платен менструален болничен - първата страна в Европа

Испанският парламент утвърди в четвъртък основаването на отпуск по болест за дами, страдащи от менструални интервали на неработоспособност , като стана първата страна в Европа, която направи това, написа " Политико ".

Новият законопроект основава опцията дамите да се обаждат за болнични " при положение на некадърност заради менструация ", се споделя в изказване на испанския парламент в четвъртък.

Законопроектът беше признат със 185 гласа " За ", 154 " срещу " и трима " въздържал се ". Гласуването е победа за социалистическото държавно управление на Педро Санчес , преодолявайки вътрешните различия в личната му партия (Кармен Калво, народен представител социалист, която беше вицепрезидент на държавното управление при предходния кабинет на Санчес, се въздържа от гласуването).

Законопроектът беше подсилен от необятна лява коалиция , включваща Социалистическата партия, крайнолевите Подемос и две партии за самостоятелност на Каталуния, до момента в който консервативната Народна партия и крайнодесните Vox гласоподаваха срещу мярката.

Същия ден испанският парламент утвърди различен закон, укрепителен отбраната на правата на ЛГБТК+ - което накара испанския министър по въпросите на равенството Ирене Монтеро да отпразнува в Twitter - " исторически ден за одобряване на феминистките права ".

Законодателството дава право на чиновниците, изпитващи менструални болки, на толкоз свободно време, колкото им е нужен о, като държавната система за обществено обезпечаване - не работодателите - поема сметката за отпуска по болест, написа ЕрЕфАй.

Както при платения отпуск по други здравословни аргументи и тук се изисква утвърждение от доктор , макар че продължителността на отпуска по болест не е посочена в закона.

Около една трета от дамите страдат от мощна менструална болежка , съгласно Испанското сдружение по гинекология и акушерство.

" Месечният цикъл към този момент няма да бъдат табу ", сподели Монтеро, откакто законът беше в началото утвърден от кабинета през май 2022 година

" Повече няма да вървим на работа с болежка , няма повече да одобряваме хапчета преди да пристигнем на работа и да се постанова да крием обстоятелството, че изпитваме болежка , което ни прави неспособни да работим. "

Но законодателството сътвори разделяне сред политиците и синдикатите .

CCOO, един от главните профсъюзи в Испания, приветства този ход като главен " законодателен прогрес " за признание на проблем, който до момента е бил " пренебрегнат ".

Но UGT, другият главен профсъюз в Испания, предизвести, че може да стигматизира дамите на работното място и индиректно да попречва техния " достъп до пазара на труда ", позиция, повторена от главната дясна опозиционна Народна партия (PP).

Законопроектът е част от по-широк закон , който по-специално има за цел да улесни достъпа до аборт в държавните лечебни заведения , право, което остава изпълнено с компликации в страна със мощна католическа традиция, само че също по този начин включва безплатното даване на менструални артикули в учебните заведения и пандизите.

По-малко от 15 % от абортите, осъществени в страната, се правят в държавни лечебни заведения, основно заради възражения от лекари.

Новото законодателство също по този начин разрешава на малолетни на възраст 16 и 17 години да създадат аборт без родителско позволение , отменяйки условие, въведено от предходно консервативно държавно управление през 2015 година

Испания, европейски водач в правата на дамите, декриминализира аборта през 1985 година, а през 2010 година одобри закон, който разрешава на дамите да изберат свободно аборт през първите 14 седмици от бременността в множеството случаи.
 Испания позволи на 16 и 17-годишните да вършат аборт без единодушието на родител
Испания позволи на 16 и 17-годишните да вършат аборт без единодушието на родител

Страната ще обезпечава и заплатен отпуск за дами, страдащи от менструални болки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР