Испания подготвя доставката на тежки оръжия, ракети за противовъздушна отбрана

...
Испания подготвя доставката на тежки оръжия, ракети за противовъздушна отбрана
Коментари Харесай

Мадрид доставя на Киев тежки оръжия, ракети за ПВО, танкове

Испания приготвя доставката на тежки оръжия, ракети за противовъздушна защита и танкове „Леопард“, оповестява вестник El Pais. За да могат да ги употребяват ще бъдат подготвени украински военни на територията на Латвия, където към този момент има към 500 испански военнослужещи, чиято цел е да засилят източния фланг на НАТО на фона на съветската експанзия в района. Обучението им по-късно ще продължи на Иберийския полуостров.

Според държавни източници Министерството на защитата в Мадрид към този момент е финализирало доставката за Киев на зенитно-ракетни комплекси с дребен обхват Shorad Aspide, които испанската войска е заменил с друга по-усъвършенствана система.

40 танкове „Леопард А4“, които ще бъдат изпратени в Украйна, пък са част от партидата от 108 броя втора ръка, които Германия ѝ продава през 1995, преди Испания да стартира да ги създава сама. В момента те се намират във военните бази в Сарагоса.

Доставката е част от уговорката на Педро Санчес към Володимир Зеленски, стихотворец на 21 април по време на визитата му в Киев. Още тогава Испания изпрати 200 тона муниции, 30 камиона, картечници и леки оръжия.

Тази седмица в Мадрид беше съветникът на Зеленски Игор Жовква, който съумя да издейства спомагателна военна помощ. По-късно на конференция във връзка 100 дни от началото на войната украинския дипломат в Мадрид благодари на испанското държавно управление, само че сподели, че чакат още по-голяма поддръжка.

Той изиска тежко оръжие, като 120-милиметрови минохвъргачки, 155-милиметрови гаубици, противокорабни и противовъздушни ракети. Призна обаче положителната организация при приемането на 140 000 украински бежанци, от които 116 000 към този момент са получили статут на интернационална закрила
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР