Испания и Нидерландия ще имат с по двама повече свои

...
Испания и Нидерландия ще имат с по двама повече свои
Коментари Харесай

9 страни-членки с повече евродепутати на изборите догодина


Испания и Нидерландия ще имат с по двама повече свои представители

Испания, Нидерландия, Австрия, Дания, Финландия, Словакия, Ирландия, Словения и Латвия ще изберат спомагателни членове на Екологичен потенциал през идната година, оповестява пресслужбата на Екологичен потенциал.

Парламентът одобри предлагането за своя състав, с което се цели увеличение на броя на местата с 11 до общо 716 преди европейските избори през юни 2024 година

Отразявайки демографските промени в Европейски Съюз след изборите през 2019 година, в утвърждения в четвъртък отчет се желае спомагателните места да бъдат разпределени, както следва:

Испания +2 [61]

Нидерландия +2 [31]

Австрия +1 [20]

Дания +1 [15]

Финландия +1 [15]

Словакия +1 [15]

Ирландия +1 [14]

Словения +1 [9]

Латвия +1 [9]

Предложението за решение на Европейския съвет беше признато с 316 гласа " за ", 169 гласа " срещу " и 67 гласа " въздържал се ". Резолюцията, съпътстваща предлагането, беше утвърдена с 312 гласа " за ", 201 гласа " срещу " и 44 гласа " въздържал се ".

Сега следва Европейският съвет да одобри решение с единогласие, което по-късно ще изисква единодушието на Парламента. Членовете на Екологичен потенциал акцентират, че е належащо да се работи бързо, с цел да се даде на страните членки време да създадат нужните промени преди гласуванията през идната година, по тази причина молят да бъдат неотложно осведомени, в случай че Европейският съвет има намерение да се отклони от импортираното предложение.

Съдокладчикът Лорант Винце (ЕНП, Румъния) разяснява: „ От многочислените оферти за систематизиране на местата, които разгледахме, през днешния ден Парламентът резервира първичната си позиция. Нашето решение е уравновесено и минимум нарушава съществуващия баланс в представителството на жителите. С него се прибавя минималният брой места, нужен за съблюдаване на прецизното пояснение на правилото на дегресивната пропорция, и то единствено когато нарастването е обективно обосновано, без да се постанова да се прибягва до съкращения. Убеден съм, че той ще бъде утвърден единомислещо от Европейския съвет “.

Сандро Гоци (Renew, Франция) съобщи: „ Това е значима стъпка към една по-справедлива Европа. Съставът на Парламента върви ръка за ръка с новото европейско изборно право. И двете са от основно значение за постигането на избори през 2024 година, които да са по едно и също време по-европейски и по-представителни. Призоваваме Съветът да форсира договарянията предвид на разпределянето на 28 транснационални места в общоевропейски изборен регион и се надяваме, че окончателното решение, което ще се нуждае от нашето единодушие, ще регистрира по-добре демографското развиване, и то по по-пропорционален метод. "

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР