Исканията им са за увеличение на заплатите Над 2200 служители

...
Исканията им са за увеличение на заплатите Над 2200 служители
Коментари Харесай

2200 служители на НОИ излизат на стачка в четвъртък

Исканията им са за нарастване на заплатите

Над 2200 чиновници от Националния застрахователен институт (НОИ) в цялата страна ще проведат едночасова предупредителна стачка в четвъртък, 25 май, сред 10 и 11 ч. Тя е проведена от синдиката КТ „ Подкрепа “, пишат от синдиката на страницата си.

Исканията на работещите са за нарастване на заплатите с не по-малко от 30 %, като нарастването влезе в действие със задна дата - от 1 януари 2023 година По калкулации на Синдикат на административните чиновници " Подкрепа " е належащо да бъдат обезпечени средства в размер на 30 милиона лв., което е към 0,14% от бюджета на Национален осигурителен институт. Те настояват това да се случи с приемането на бюджета за 2023 година

Още при започване на годината Синдикатът на административните чиновници „ Подкрепа “ неведнъж сигнализира за напрежение измежду служащите и чиновниците в Националния застрахователен институт заради липса на нарастване на възнагражденията в системата, напомнят от синдиката.

На 29 март 2023 година бе извършена среща с шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов с работещи в системата на Национален осигурителен институт от цялата страна. На 24 април бе импортирана и публична покана по Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия до Национален осигурителен институт, с копие до Лазар Лазаров, в качеството му на ръководител на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, както и до Росица Велкова-Желева – министър на финансите. На 26.04.2022 година бе извършена и среща с управлението на Национален осигурителен институт, само че с оглед неналичието бюджет за 2023 година те не могат да удовлетворят настояванията на работещите, написа в известието за предупредителния митинг.

Оттам допълват, че в новия план за бюджет разходите за личен състав на Национален осигурителен институт не са изменени, а това няма да даде опция за никакво актуализиране на заплатите на чиновниците. Очевидно ръководещи и политици от всички цветове не знаят или не правят оценка труда и отговорностите, които носят заетите там, разясняват от синдиката. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР