Искаме разсекретяване на докладите на датския консултант Рамбол, въз основа

...
Искаме разсекретяване на докладите на датския консултант Рамбол, въз основа
Коментари Харесай

Милка Христова: Искаме разсекретяване на докладите, въз основа на които е избрана технологията "скарно изгаряне на RDF"

Искаме разсекретяване на отчетите на датския съветник " Рамбол ", въз основа на които е определена технологията " скарно изгаряне на RDF ". Това съобщи заместник-председателят на Столичния общински съвет от Българска социалистическа партия Милка Христова, откакто през днешния ден беше даден ход на делото в Административния съд София-град по жалбата на 15 общински съветници от разнообразни политически групи в СОС. Те се обърнаха към съда, след отхвърли на СОС да допусне осъществяване на локален референдум, обвързван с построяването на апаратура за горене на RDF-отпадъци на територията на столицата и вземането за задачата на заем в размер на 67 милиона евро от Столична община, който ще бъде изплащан от " Топлофикация София ".

" Съдът, в тричленен състав, даде ход на делото, изслуша страните и техните причини и доказателствени претенции, изясни Милка Христова. - Делото беше отсрочено за 7-и юни за показване на доказателства и за излагане на спомагателни съображения на страните. Ако съдът одобри жалбата за основателна, ще се сътвори опция да бъде извършен локален референдум с към този момент поставените три въпроса. Ако обаче жалбата не бъде призната за основателна, на нас, вносителите, ни остава опцията да предизвикваме референдум посредством събиране на подписка ".

Във връзка с делото на 7-и юни, жалбоподателите упорстват да им бъдат предоставени отчетите на датския съветник " Рамбол ". " На базата на тези отчети, с изключение на технологията - скарно изгаряне на RDF, е несъмнено и мястото за създаване на инсталацията - в центъра на София, зад Централна гара, методът на превозване - с тежкотоварни камиони от с. Яна, както и са направени финансовите планове и обосновки, изясни Милка Христова. - На делото стана публично ясно, че въпросната документи е била засекретена от общинската администрация и достъп до нея са имали единствено общинските съветници - членове на Постоянната комисия по " Опазване на околната среда, земеделие и гори ", само че единствено при категорично сключване на декларация за неразгласяване на информация. Този факт автоматизирано сложи нас, жалбоподателите, в обстановка, в която сме длъжни да вземем неинформирано решение и да сме в неспособност да преценим решенията на консултанта. При изискване, че претекстовете в обжалваното решение на СОС против нецелесъобразността на въпросите за референдума са взети на база на засекретените отчети на консултанта, на процедура ние сме сложени в неспособност да защитим целесъобразността на въпросите за референдума. При изискване, че се взема решение въпрос, който е на стойност повече от 157 млн. евро и има директно значение за качеството на живота на софиянци за десетки години напред, те също имат право да се произнесат при решаването му. А най-правилният метод за това е провеждането на локален референдум ".

Както е известно, 15 общински съветници от разнообразни политически групи в СОС желаеха да бъде извършен локален референдум с три въпроса, свързани с построяването на апаратура за горене на RDF-отпадъци на територията на Топлоелектрическа централа " София ". Първият от тях беше - Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 милиона евро, от които 67 милиона евро заем за създаване на апаратура за изгаряне на RDF/изгаряне на боклуци? Вторият - Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на боклуци да се построи в центъра на София, регион Сердика, бул. " История Славянобългарска ", на територията на Топлоелектрическа централа " София "? И третият - Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на боклуци да се построи до Завода за механично и биолгично отнасяне на боклуци, в местността " Садината " до село Яна. Искането на 15-те общински съветници за осъществяване на локален референдум не беше позволено от ръководещите в Столична община с причините, че въпросите са незаконосъобразни и нецелесъобразни. В резултат на този отвод, съветниците подадоха тъжба до Административния съд.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР