Искаме да повишим американското присъствие в нашия регион във всички

...
Искаме да повишим американското присъствие в нашия регион във всички
Коментари Харесай

Йоханис: Искаме да повишим американското присъствие в нашия регион

Искаме да повишим американското наличие в нашия район във всички негови аспекти, съобщи президентът на Румъния Клаус Йоханис.

„ Развитието и задълбочаването на нашето стратегическо партньорство със Съединените американски щати съставлява дирек, чиято съответност се препотвърждава и укрепва. Ние сме надълбоко ангажирани с поддържането и усилването на трансатлантическите връзки. В същото време желаеме да увеличим американското наличие в нашия район във всички негови аспекти: боен, стопански, енергиен и политически “, сподели президентът Йоханис през днешния ден на годишната среща на румънската дипломация, представен от румънския уебсайт News.ro, съобщи Българска телеграфна агенция.

По отношение на ролята на Румъния в НАТО Йоханис сподели, че Румъния е изпълнила всичките си цели на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Той добави, че с помощта на приемането на нови проекти за защита, за всяка опасност за сигурността, която би могла да засегне Румъния, Алиансът (т.е. НАТО – бел. ред.) има подготвен, подобаващ отговор. 

„ Създадена е и нужната рамка за привеждане на бойните групи, в това число тази от Румъния, към равнище бригада посредством спомагателни сили, в случай че обстановката го постанова. Същевременно ще ускорим процесите, свързани с препозиционирането на съоръжение “, сподели още Йоханис.

Президентът на Румъния препотвърди, че Румъния и нейните жители все още се употребяват с най-високата степен на сигурност и защита в цялата история на страната.

„ Ще продължим да подсигуряваме осъществяването на нашите национални задължения в тясна съгласуваност с нашите съдружници, в това число в границите на формата „ Букурещ 9 “, който потвърди своята изгода за обезпечаване на ефикасна съгласуваност на източния фланг. Същевременно с това поздравявам препотвърждаването на стратегическото значение на Черно море и ви предизвиквам да продължите напъните си за подсилване на мястото му в дневния ред на НАТО “, акцентира румънският президент пред румънската дипломация.

Форматът беше основан в Букурещ през ноември 2015 година в отговор на провокациите пред сигурността в района след анексирането на Крим от Русия. Девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, които са били част от някогашния Съветски съюз или от ръководения от Съюз на съветските социалистически републики Варшавски контракт, се включиха в този формат, основан по самодейност на президентите на Румъния и Полша – Клаус Йоханис и Анджей Дуда. В „ Букурещ 9 “ влизат България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР