Искам спешна среща на министрите на културата в Европа, не

...
Искам спешна среща на министрите на културата в Европа, не
Коментари Харесай

Банов: Министрите на културата в ЕС бягат от среща за спешни мерки в сектора

Искам незабавна среща на министрите на културата в Европа, не след рецесията, а в този момент. " Както като споделих преди 3 седмици - да затворим театрите, с цел да спасим хората -  по този начин в този момент изрично споделям, че би трябвало избавителен проект за културата във всички европейски страни, " с цел да преведем хората на другия бряг " след болестта. Това сподели пред Българска национална телевизия министърът на културата Боил Банов.
" За момента малко бягат от среща министрите на културата в Европейски Съюз. Усеща се методът - " да се види огромната стопанска система и тогава да решим какво вършим с културата ", съобщи министърът, като акцентира, че ще продължи да упорства за такава онлайн среща през идната седмица.
Независимият културен бранш е пресметнал, че до края на изключителното състояние, ще загуби 7 млн. лева, а в случай че то се удължи до края на април - загубите ще надвишават 12 млн. лева " Правим разбори и ние - не е въпросът в това дали се разминават загубите като сума, а в това да определим незабавни ограничения, тъй като едно е държавен спектакъл, друго са самоосигуряващите се лица в театъра. Много са - нека успеем да ги преведем през тези месец два нека не са повече - само че след това би трябвало и да продължим да работим ", разяснява Банов.
Министърът добави, че на следващия ден ще има огромна онлайн среща със сектрора , както и с други браншове в региона на културата, с цел да се обсъдят проблемите и да се набелечат меките. " Ще уточним параметрите, сигурно секторът е мъчително обиден. В бранш " Култура и изкуство " има тежка специфичност доста страда планирането - един театър е месеци наред подготовка. Всичко това в този момент отпада и това е доста тежък удар. Ще намерим решение. ", разгласи Банов.
Министерството на културата има екшън - проект и има какво да предложи на артистите: да преструктурира държавни средства; да обеспечи в този момент и в бъдеще разпространяването на продуктите на артистите; да подкрепи самоосигуряващите се лица и реализирането на техните спектакли през стратегии към МК.
Не на последно място в кутурата най-важни са с амоосигуряващите се лица и те би трябвало да бъдат подкрепени, сподели още Банов.
Припомняме, че преди дни финансовият министър Владислав Горанов назова хората на свободна специалност - " маргинали ". Министър Банов му отговори косвено като изясни какво значат са  свободните актьори, които са самоосигуряващи се лица, за културата: " Специално в културния бранш те са основни - те носят смисъла и капацитета на изкуството, те са откриватели. Много ограничения са вероятни, всичко ще обсъждаме със бранша, само че и с Европа. " " Свободни актьори има в Бългрия, Франция и Германия, това са въпроси, които би трябвало да решим взаимно, и най-сетне тази Европа най-малко в региона на културата да стартира да работи като обединен съюз. Голямо тестване е. ", акцентира той.
" Много е значимо да имаме обединен метод. Всичко, което се нарпаври независимо от някоя дъжава основава чувство за дисбаланс и взимане атхок на решения, което не трябва да позволяваме в културата. Затова би трябвало да преведем хората през дълбоката река с общи решения на Европейски Съюз - идната седмица ще има среща на министрите. ", сподели Банов.
Ще им педложа тази година осъществяване на фестивали да няма. " Много по-добре е да ги пренасочим за идната година. Това е и метод като свърши рецесията артистите да могат да разпространят продукцията си, без да се тормозят от големи загуби. Всичко ще обсъдим с министрите обаче и ще решим. ", отново акцентира Банов.
Има забавен феномен в другите страни , продължи министъра, за разлика от нас - страната доста рано и нападателно се намеси с грижа за популацията, други страни - " си разрешиха лукса да бездействат и да вкарат 10-тки хиляди в лечебните заведения. Сега те започнаха да афишират пакети за избавяне. Но никоя, наблягам никоя, не е споделила какъв е механизмът това да се случи. Наблюдава се опит от страните, които се забавиха, да стартират да се хвалят и да дават пари. "
" В мометна никой не може да си разреши нищо - даже огромните страни не могат да си разрешат да са популисти ", развълнува се министъра и се скара на водещата.
" Животът без дух, без просвета, без взор напред не може да продължи. ", сподели още министър Банов.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 26 март
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР