“Искам да правя с кънките това, което Фред Астер прави

...
“Искам да правя с кънките това, което Фред Астер прави
Коментари Харесай

Соня Хени - норвежката принцеса на леда (видео)

“Искам да върша с кънките това, което Фред Астер прави с танците. ”

Соня Хени е норвежка състезателка по фигурно пързаляне и кино звезда. Тя е трикратна олимпийска шампионка (от зимните игри през 1928, 1932, 1936), десеткратна международна шампионка (1927-1936) и шесткратна европейска шампионка (1931-1936). Хени печели повече олимпийски и международни трофеи от всеки различен фигурист в света. В разгара на актьорската си кариера тя е и една от най-високоплатените звезди в Холивуд и взе участие в серия от хитови продукции, в това число „ Тънък лед “ (1937), „ Моята щастлива звезда “ (1938), „ Серенада на Слънчевата котловина “ (1941 г) и други



Соня Хени е родена на 8 април 1912 година, в Кристиания (сега Осло), Норвегия по време на огромна снежна стихия. Тя е второто дете на Вилхелм и Селма Хени, има по-голям брат Лейф. Появата ѝ е доста специфична и вълнуваща за фамилията, изключително за татко ѝ, подготвен да задоволи всяко нейно предпочитание. Той също е някогашен състезател от международна класа, играч по скоростно пързаляне, печели и международното състезание по колоездене през 1894 година До пет годишна възраст Соня учи балет с някогашна учителка на известната съветска балерина Анна Павлова. Класическият танц е и нейната първа обич. Хени стартира да се пързаля, когато е едвам на шест години. На 10 печели националното състезание по фигурно пързаляне в Норвегия, а през 1924 година се състезава на Зимните олимпийски игри в Шамони, Франция. Тя включва и балетни придвижвания в своето пързаляне и дружно със своя треньор, шведският олимпийски медалист Гилис Графстрьом, тя трансформира предсказуема серия от безлични придвижвания в зрелищни и известни композиции.

“Исках повече от всичко друго да направя програмата си композиция от танци и фигурно пързаляне ”



Соня Хени е първата жена фигурист, която носи къси поли над коляното. Тя e и извънреден занаятчия на пируетите - включва 19 разнообразни завъртания в своите стратегии и може да завърти близо 80 оборота. Сред спортните ѝ върхове са медали от национални шампионати в Норвегия, 6 европейски трофеи, 10 международни трофеи и 3 златни медала от Зимни олимпийски игри. Тези оценки са резултат от гений, интензивни тренировки и блян да прави нещо друго от другите фигуристи. На нея се приписва заслугата за видоизменение на въздържания, предсказуем жанр, вливайки в активността женствеността и пристрастеността си към балета. Късите поли и хореографията са незнайни при фигурното пързаляне преди Хени да ги вкара в края на 20-те години.

“Цял живот съм искалa да се плъзвам и през целия си живот съм се пързаляла. ”

След олимпийския си успех през 1936 година, Соня стартира да обикаля Европа и Америка като звездата на „ Hollywood Ice Revue “ и за известно време (1951–52) тя се изявява като продуцент на своите ледени шоу-програми. След това норвежката фигуристка подписва с „ Twentieth Century-Fox “ и взе участие в 10 известни кино лентата, започвайки с „ Една на милион “ (1936–37) и „ Тънък лед “ (1937). От 1937 до 1945 година тя е една от водещите атракции на бокс офисите във филмовата промишленост.



“Светът в никакъв случай не слага по-висока цена за теб от тази, която самичък си поставил на себе си. ”

Хени се отдръпва от фигурното пързаляне през 1956 година, същата година, когато се омъжва за третия си брачен партньор, норвежки корабен магнат и другар от детството ѝ Нилс Онстад (преди това два пъти е била омъжена за американци и самата тя става гражданка на Съединените щати). Соня няма деца, с времето се трансформира в деен колекционер и настойник на актуалното изкуство. Богатството ѝ разрешава да поддържа дом в Холивуд, вила в Норвегия и апартамент в Лозана, Швейцария, да влага в картини на импресионисти и експресионисти. Новото семейство основава Художествен център Хени Онстад - музей на актуалното изкуство в Хьовикодден, покрай Осло, Норвегия. По-късно в него са поместени и всички оценки на Хени. За страдание след грандиозното и охолно разкриване, което провеждат, дружно със брачна половинка ѝ Нилс, Соня получава диагноза левкемия.

Въпреки неразположенията и неналичието на сила, животът за тях продължава както нормално. Соня даже стартира да приготвя особено шоу за кънки по малкия екран - тя репетира по музика от филмовата сензация „ Доктор Живаго “. Двойката прекарва лятото на 1969 година в Европа, а в Париж, нощта преди плануваното си завръщане в Калифорния, Соня се срутва и двамата се насочат с полет към Осло за незабавно преливане на кръв – в този полет тя затваря очи за сънливост и в никакъв случай не се разсънва. Датата е 12 октомври 1969 година, великата състезателка по фигурно пързаляне напуща света на 57 години.

През 1985 година, към 16 години след гибелта на Соня Хени, е оповестена биография в съавторство с Реймънд Щрайт и брат ѝ Лейф Хени (починал през 1984 г.) – заглавието на книгата е: „ Кралицата на леда, Кралицата на сенките: Неочакваният живот на Соня Хени “. Тя е богата и подробна, изпълнена с доста информация и заредена с увлекателни истории от сътрудниците и приятелите на Соня – след излизането ѝ настроенията и усещанията от биографията са смесени.

Соня Хени записва със златни букви името си в международната спортна история, оставя и незабравим отпечатък в киното – славата, хубостта и достиженията ѝ будят интерес и удивление по време на целия ѝ живот, а името ѝ въодушевява и до през днешния ден.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР