Исаак Жоров не се страхува нито от германски плен, нито

...
Исаак Жоров не се страхува нито от германски плен, нито
Коментари Харесай

Този велик съветски анестезиолог се противопоставя на Сталин и оцелява

Исаак Жоров не се опасява нито от немски плен, нито от гнева на руския водач. Най-важното за него е справедливостта.

Съветският доктор Исаак Жоров има сложен, само че вълнуващ живот. Син на елементарен майстор, той се дами за родственик на последния съветски император, княгиня Елена Романова, и реализира изключителни триумфи в международната медицина, ставайки член на научни сдружения във Англия, Чехословакия, Германия и Ирландия.  Архивна фотография

Жоров постоянно е определян като създател на руската школа по анестезиология. Като практикуващ хирург Исаак Соломонович създава редица нови способи, устройства, принадлежности и медикаменти за ефикасна упойка. За негова сметка са издадени повече от 160 труда, готови са десетки претенденти и доктори на медицинските науки.

По време на Втората международна война, още преди да стане знаменит доктор, Жоров служи като основен хирург на 33-та войска, дружно с която е обграден край Москва през февруари 1942 година. Като евреин, в чийто плен скоро попада, Исаак Соломонович неизбежно е изправен пред разстрел. Той се избавя, като се показва за грузинец.  Архивна фотография

На окупираната територия Жоров лекува руски военнопленници и при всяка опция им оказва помощ да избягат. След като избавя живота на немски офицер, получава известна независимост на напредване и показва живи хора за мъртви, след което ги извежда от лагера в гората, с цел да ги „погребе“, и ги предава на партизаните.

След освобождението и инспекцията Исаак Соломонович става основен хирург на евакуационните лечебни заведения на 1-ви Белоруски фронт под командването на маршал Константин Рокосовски. Лекарят е в положителни връзки с командира – даже му е дал кола.
Срещу Сталин
 Архивна фотография

След войната в Съветския съюз стартира да работи маховикът на всеобщите репресии. Един от най-значимите случаи е „случаят с лекарите-диверсанти“ през 1953 година. Видни лекари от страната са упрекнати, че са работили за американското разузнаване и съзнателно са навредили на държавните глави. Десетки хора са вкарани зад решетките. В същото време процесът има ясно изразен антиеврейски темперамент.

По това време обаче Исаак Соломонович, който не е последният доктор в страната, само че също е евреин, не е подложен на репресии. Но самият той не желае да стои настрани.  Карикатура в сп.

Карикатура в сп. „Крокодил“Свободни източници

По време на войната Жоров в никакъв случай не се опасява от нищо, даже има смелостта да се изправи и да приказва намерено. Той изнася тирада на трибуната пред препълнената зала на Първи медицински институт в отбрана на обвинените по „лекарската афера“, наричайки репресираните си сътрудници гордостта на руската медицина. В същия ден Исаак Соломонович е задържан по обвиняване в антисъветска агитация.

„И тъкмо тук Първият медицински институт пробива. Започна да кипи, занятията бяха прекъсвани, цели факултети, изгубили боязън или ненадейно прозрели, желаеха да бъдат държани като заложници, единствено с цел да бъде освободен в подмяна Исаак Соломонович. Учениците и учителите доста го обичаха“, Светлана Жорова, племенница на хирурга.  Архивна фотография

Маршалите Жуков и Рокосовски персонално се застъпват пред Сталин за известния доктор, само че последният остава неотстъпчив. Исаак Жоров е освободен от пандиза и изцяло оправдан едвам след гибелта на „бащата на народите“ по време на по този начин нареченото „размразяване на Хрушчов“.

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР