Ирландия стана първата държава в света, която задължи производителите на

...
Ирландия стана първата държава в света, която задължи производителите на
Коментари Харесай

Няколко страни обмислят предупредителни надписи върху бутилките с алкохол

Ирландия стана първата страна в света, която задължи производителите на спиртни питиета да слагат предупредителни надписи върху тях за вредата от алкохола.

Ирландският закон планува върху бутилките с алкохол да се появят надписи, сходни на тези върху цигарите, с които се предизвестява, че пиенето предизвиква чернодробни болести, вреди на плода по време на бременност и е директно обвързвано с съдбовни ракови болести. Приемането му провокира много развълнуван спор в Европейски Съюз. Девет страни намерено се оповестиха против него. Италия дори назова „ непочтен " опита на Дъблин да съпоставя вредата от алкохола с тази от цигарите, защото пиенето на по една чаша вино по време на хранене даже е потребно за здравето. Европейската комисия обаче даде зелена светлина на Ирландия да вкара предупредителни надписи върху алкохола. Макар към този момент да не е част от Европейски Съюз, Англия също обмисля редица ограничения против увеличаващата се консумация.

Ирландският здравен министър Стивън Донъли пусна в обществените медии клип по какъв начин подписва закона за новите етикети на алкохола, с което даде старт на 3-годишен гратисен интервал за цялостното им въвеждане в страната. Публичният му акт получи огромен отзив и в прилежаща Англия. В английския парламент имаше разискване какво да се предприеме против нездравословното пиянство.

„ За мен слагането на минимална цена на алкохола не е вълшебно решение. Имаме потребност от доста неща - от налози върху алкохола, за които към този момент стана дума, имаме потребност от минимална цена, от ограничавания върху рекламите, защото сигурно би трябвало да предпазим децата от това да бъдат облъчвани от алкохолни реклами. Изобщо не е добре десетгодишни да знаят имената на разнообразни марки алкохол, защото те са разлепени на видно място от обичания им футболен тим ", разяснява Алис Уайзмън, районен шеф в английското опазване на здравето.

След като приветства радикалния метод на Ирландия за справяне с казуса, Световната здравна организация популяризира данни, които демонстрират, че девет от 10 страни, в които се пие най-вече алкохол, се намират в Европейски Съюз. На първо място е Чехия, Ирландия е шеста, а България - осма.

Има над 100 заболявания, които са свързани с алкохола, сигнализира хепатологът и експерт по чернодробни болести професор Иън Гилмор. „ Тази, за която хората знаят, е цироза на черния дроб. Но това, което хората не знаят, е, че алкохолът е мощно обвързван със седем типа рак. Два от тях са изключително публикувани - рак на гърдата и на дебелото черво ", добави експертът.

Производителите на алкохол се тормозят, че и други страни могат да последват образеца на Ирландия, тъкмо както се случи с цигарите. Тя първа вкара възбрана за тютюнопушене в закрити пространства преди 19 година

Еврокомисията би трябвало по-късно тази година да показа своите проекти за битка с рака, отнасящи се до използването на алкохол. Англия към този момент разгласи, че ще усили от август акциза върху спиртните питиета, което ще прибави към 44 пенса върху цената на бутилка вино. Шотландия вкара минимални цени върху алкохола, с цел да го направи по-малко наличен за хората.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР