Иранският риал ще има и дигитална разновидност. © Raheb Homavandi

...
Иранският риал ще има и дигитална разновидност. © Raheb Homavandi
Коментари Харесай

Иран създава своя криптовалута, след като забрани търговията с Bitcoin

Иранският риал ще има и цифрова вариация.

© Raheb Homavandi Още по тематиката
Над 300 милиарда $ е капитализацията на криптопазара
26 юли 2018
Близо 40% месечна рентабилност за Bitcoin
25 юли 2018
Притежателите на най-вече биткойни не продават монетите си

Най-богатите цифрови портфейли не престават да се пълнят макар спада на цените
15 юли 2018 Иран заяви, че създава пробна цифрова валута. Информацията идва няколко месеца откакто в страната беше неразрешена търговията с цифрови валути, включително и Bitcoin. Централната банка на Иран забрани през май на локалните банки да търгуват с криптовалути с претекста да се предотврати прането на пари.

Министърът на осведомителните и информационните технологии Мохамад Явад Азари-Яхроми обаче съобщи, че локалният план няма да бъде обиден, с което ислямската република ще стане втората страна след Венецуела с сходен план. " Забраната на централната банка не значи възбрана или ограничение на потреблението на цифровата валута за локалното развиване ", е споделил той пред иранската държавна осведомителна организация IRNA. Създаването на държавна цифрова валута може да е от изгода при усилване на глобите против страната. Съединени американски щати възнамеряват да забранят пазаруването на долари в Иран, както и да наложат наказания върху търговията с нефт, която е основна за иранската стопанска система.

" Опитваме се да подготвим основанията за потребление на вътрешна цифрова валута в страната ", сподели и Алиреза Далири от софтуерната дирекция на Иранското президентско бюро. " Тази валута би улеснила прехвърлянето на пари (от и към) на всички места по света. Освен това може да ни помогне по време на глобите ", съобщи още той.

Наред с това до края на август се чака Иран публично да унифицира валутните курсове и да забрани обмяната на пари отвън банките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР