Иранският президент Хасан Рохани заяви, че отношенията между страната му

...
Иранският президент Хасан Рохани заяви, че отношенията между страната му
Коментари Харесай

Съюзът на Иран и Турция заплашва плановете на Русия и САЩ

Иранският президент Хасан Рохани съобщи, че връзките сред страната му и Турция са " навлезли в нова фаза ". Лидерът показа този собствен извод при кацането си на техеранското летище Мехрабад след срещата на върха на Организацията за ислямско съдействие (ОИС) в Астана, където той и турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган разискаха редица съществени въпроси от районен темперамент. Експерти считат създаващия се алианс сред двете страни за сигнал, който може да бъде адресиран както към американската, по този начин и към съветската страна.

По време на срещата с турския президент съзряхме нов прозорец с благоприятни условия в областта на двустранните връзки, съобщи пред публицисти Рохани, разяснявайки състоялата се с Ердоган среща. Открихме нова област в областта на съдействието по военните въпроси, както и по въпросите, отнасящи се до сигурността, добави той.

Една от тематиките, която разискаха водачите на Турция и Иран, стана дневният ред на плануваното в скоро време посещаване на Ердоган в Техеран. Миналия месец началникът на генералния щаб на иранската войска военачалник Мохамад Багери бе на посещаване в Турция, където се срещна освен с турския си сътрудник, само че и със самия президент. Посещението му провокира огромен отзив, като породи догатки за тясна военна съгласуваност сред Анкара и Техеран. Впрочем в процеса на доближаването има и други по-интересни епизоди.

Много илюстративен е методът, по който турската страна отвърна на обвиняванията, които американското министерство на правораздаването насочи към някогашния министър на стопанската система Зафер Чаглаян. Американското ведомство упреква някогашния член на държавното управление, че е употребявал финансовата система на Съединени американски щати, с цел да прави парични интервенции в интерес на Иран. По делото са обвинени и някогашният шеф на държавната турска банка " Халкбанк " Сюлейман Аслан, както и още двама хипотетични съучастници. В документа, оповестен от министерството на правораздаването на Съединени американски щати, се споделя, че обвинените са взели участие в

скрит план за потребление на финансовата система на Съединени американски щати

за осъществяване на интервенции за милиони долари в интерес на иранските управляващи и други ирански структури, което е неразрешено поради глобите на Съединени американски щати. Чаглаян и хипотетичните му съучастници са упрекнати в заблуждаване на американски публични представители, пране на пари, както и в укриване на истината от финансови институции на Съединени американски щати.

По време на своя тирада в Истанбул Ердоган съобщи, че дейностите на американското министерство на правораздаването са политически стимулирана стъпка и Анкара в никакъв случай няма да реши да вкара наказания по отношение на Техеран. " Оценявам като подигравка против Турция обвиняванията на Съединени американски щати по адрес на нашия някогашен министър, " заключи турският президент.

" Обвиненията против него са свързани с Иран. Но за нас Иран в никакъв случай не е бил страна, по отношение на която прилагаме наказания. Ние имаме тесни търговски връзки, купуваме оттова енергийни носители. Тази стъпка е напълно политическа. Те би трябвало да преразгледат това, " сподели Ердоган. Турският министър на стопанската система Нихат Зейбекчи на собствен ред съобщи, че Съединени американски щати би трябвало да потвърдят виновността на Чаглаян. Г-н Зафер Чаглаян не е правил каквото и да било срещу ползите на Турция, а за нас това е най-важното, сподели Зейбекчи.

Експерти открояват два аспекта в " стоплянето " на връзките сред Анкара и Техеран. Първият е действителното доближаване по редица въпроси на фона на заканите или провокациите, при което Анкара и Техеран в действителност може да имат общи ползи, разясни пред " Независимая газета " началникът на Центъра за ислямски проучвания към Института за иновационно развиване Кирил Семенов.

Вторият аспект е демонстрацията на доближаване, да кажем за да се покаже на съперниците или сътрудниците подготвеност за по-тясно доближаване при положение, че съперниците няма да регистрират ползите на Иран и Турция, сподели той. Анализаторът прецизира: " В първия случай е допустимо действително съдействие по кюрдския въпрос. Във втория - това може да бъде сигнал както за Съединени американски щати, по този начин и за Русия, които напоследък подписаха редица покупко-продажби със сирийската съпротива за зоните за деескалация в Сирия без присъединяване на Турция и Иран. Освен това сходни дейности за доближаване на позициите могат да бъдат употребявани и по " катарска линия ", където Анкара и Техеран с друга степен на ангажираност поддържаха Доха в спора й с Рияд и Абу Даби. Тук не се постанова да се приказва за шиитско-сунитския конфронтация, защото

се образуват нови линии на разделяне,

където на всяка една от страните може да има и шиити, и сунити. По същия метод Саудитска Арабия одобри шиитския набожен лидер Муктада Садр, който в сирийския спор в последна сметка зае позиция, противоречаща на Техеран. В кралството показваха подготвеност да окажат финансова помощ на шиитското държавно управление на Ирак. По същия метод и Иран в действителност поддържа " салафитския " Катар против също " салафитската " Саудитска Арабия. "

Несъмнено и Турция, и Техеран се пробват да заемат водещи позиции в Близкия изток. " Но всичко, което става в района, кара Анкара и Техеран да преразгледат своите връзки и да се сближат по избрани въпроси, изключително такива като тематиката за

основаване на по този начин наречената кюрдска страна

и залагането на кюрдите от страна на американските управляващи, " съобщи за " Независимая газета " турският политолог Тогрул Исмаил, доцент в Университета за стопанска система и технологии в Анкара. " Преди срещата на върха в Казахстан за пръв път от доста години началникът на Генералния щаб на Иран посети Турция, където също бяха реализирани избрани съглашения. " Значително въздействие за образуването на съюза сред Анкара и Техеран съгласно специалиста е оказа американската политика. " Това е не толкоз сигнал за Съединени американски щати, колкото противопоставяне на политиката на Съединени американски щати, " отбелязва Исмаил. " Ролята на Русия тук не е маловажна. Сближаването на Турция и Русия също даде опция на Турция и Иран да намерят общ език. "

Сред специалистите има и отзиви, че измененията в връзките сред Иран и Турция имат единствено краткотраен темперамент. " Мисля, че това е ситуационен съюз, обвързван основно с кюрдския проблем, " съобщи за " Независимая газета " старши научният сътруник от съветския Институт по изтокознание Владимир Сажин. " По естествени аргументи нито Турция, нито Иран желаят усилване на кюрдския фракционизъм в Сирия или Иран. Това е основното, което ги сплотява. От друга страна, Турция и Иран са двете най-големи неарабски страни в района. В това отношение те имат идеологическо единение, в случай че може да се каже по този начин. Техните връзки постоянно са били комплицирани, въпреки че комерсиалните им връзки постоянно са били на задоволително ниво. Въпреки това считам, че те не могат да имат никакъв сериозен съюз в политическата сфера. "

Анализаторът отбелязва, че основният сигнал по адрес на Съединени американски щати тук идва от Иран. " Те демонстрират: вижте, ние взехме натовската страна под свое крило, " отбелязва Сажин. " От друга страна, коства ми се, че Турция насочва предизвикателство към Съединени американски щати. Все отново тя е страна от НАТО и в това време подписва съюз с основния съперник на Съединени американски щати. " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3144)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР