Иранските сили за сигурност откриха огън по протестиращите след петъчната

...
Иранските сили за сигурност откриха огън по протестиращите след петъчната
Коментари Харесай

Стрелба срещу протестиращи в Иран доведе до десетки жертви

Иранските сили за сигурност откриха огън по протестиращите след петъчната молитва в размирната Югоизточна провинция Систан-Балучистан, при което десетки хора починаха или бяха ранени, предадоха от БГНЕС

Ислямската република ускори репресиите против митингите, провокирани от гибелта на Махса Амини, 22-годишна иранка от кюрдски генезис, на 16 септември.

" Кюрди и белуджи са братя, жадни за кръвта на водача ", пеят те в други непроверени фрагменти, оповестени в обществените мрежи, във връзка с висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей.

По-късно деятели обявиха, че силите за сигурност са разкрили огън по протестиращите в града.

" Десетки са убити или ранени ", съобщи основаната в Лондон Кампания на белуджийските деятели (BAC) в своя канал в Телеграм.

BAC показа видеоклип, на който се вижда по какъв начин група мъже изнасят мъж, който наподобява е ранен, от джамията " Маки " в Захедан - най-големия сунитски молитвен дом в Иран.

Демонстранти излязоха по улиците и на градовете Ираншахр, Хаш и Сараван в Систан и Белуджистан, оповестиха BAC и 1500tasvir monitor.

Базираната в Осло група " Ирански права на индивида " (IHR) съобщи, че Корпусът на гвардейците на ислямската гражданска война е употребявал военно съоръжение, в това число тежки картечници, с цел да потисне хората.

Във вторник IHR съобщи, че иранските сили за сигурност са умъртвили минимум 416 души, в това число 51 деца и 27 дами, след експлоадирането на митингите.

Сред тях са минимум 126 души, убити в Систан-Балучистан, и 48 души, убити в провинция Кюрдистан. Повече от 90 души бяха убити по време на всеобща пукотевица в Захедан на 30 септември.

Протестите се организираха ден откакто Съветът по правата на индивида на Организация на обединените нации гласоподава за основаване на следствие на високо ниво на кървавите репресии в Иран.

Иран осъди този ход, като съобщи, че той е " ненужен и съставлява нарушаване на националния суверенитет на страната ".

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР