Ирански генерал днес призна, че повече от 300 души са

...
Ирански генерал днес призна, че повече от 300 души са
Коментари Харесай

Над 300 души са загинали в безредиците в Иран


Ирански военачалник през днешния ден призна, че повече от 300 души са били убити в резултат на безредиците, съпътстващи общонационалните митинги в страната, като това беше първата публична информация за броя на жертвите от два месеца насам, заяви Българска телеграфна агенция.

Оценката е доста по-ниска от тази на " Активисти за човешките права в Иран " - основана в Съединени американски щати група, която следи от близко митингите, откогато те избухнаха на 16 септември след гибелта на млада жена, задържана от иранската нравствена полиция. Групата твърди, че от началото на безредиците са починали 451 протестиращи и 60 чиновници на силите за сигурност, както и че са били арестувани повече от 18 000 души.

Общонационалните митинги в Иран бяха провокирани от гибелта на младата Махса Амини, само че бързо прераснаха в апели за свалянето от власт на ислямските духовници, които са на власт в Иран от революцията през 1979 година.

Генерал Амир Али Хаджизаде, който командва въздушно-космическото поделение на Ислямския революционен гвардейски корпус, съобщи, че са починали повече от 300 души, в това число " мъченици ", като това явно беше отпратка към силите за сигурност. Той също по този начин допусна, че доста от убитите са били елементарни иранци, които не са били свързани с митингите. Хаджизаде не посочи на какво се базира оценката му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР