Иранската държавна телевизия съобщи, че повече от 70 души са

...
Иранската държавна телевизия съобщи, че повече от 70 души са
Коментари Харесай

АТЕНТАТ: Смъртоносни взривове близо до гроба на убития Касем Солеймани - над 70 загинали

Иранската държавна телевизия заяви, че повече от 70 души са били убити при детонации покрай гроба на починалия върховен пълководец на Иран на годишнината от гибелта му. Касем Солеймани беше погубен при офанзива на американски дрон в Ирак през 2020 година
Повече от 150 души са били ранени.
Съобщава се, че детонациите, които са се случили в бърза поредност, са детонирали покрай джамията Сахеб ал-Заман в Керман в Южен Иран, където е заровен Солеймани.
Новинарската организация SNN заяви, че коли за спешна помощ са се насочили към гробището, където стотици са се събрали, с цел да отбележат годишнината от гибелта на Солеймани при нахлуване на американски дрон на летището в Багдад през 2020 година
Като пълководец на силите Кудс Солеймани беше началник на външните интервенции на Иранската революционна армия и считан за икона от последователите на иранската теокрация. На погребението му през 2020 година минимум 56 души починаха в при безредици, а стотици бяха ранени.
Солеймани се трансформира в цел на Съединени американски щати през 2003 година, откакто беше открито, че оказва помощ за въоръжаването на бойци в Ирак с проникващи крайпътни бомби, които убиха и осакатиха американски бойци - помощ, която увеличи известността и репутацията му в Иран.
По-късно той стана прочут пълководец на бойното поле, който притежаваше забележителна политическа власт.
Смъртта му при офанзива с дрон, подхваната от администрацията на Тръмп, пристигна на фона на ескалиращи произшествия след отдръпването на Вашингтон през 2018 година от нуклеарното съглашение с Техеран от 2015 г.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР