Иранската активистка и носителка на Нобеловата награда за мир Наргес

...
Иранската активистка и носителка на Нобеловата награда за мир Наргес
Коментари Харесай

Носителката на Нобел за мир Наргес Мохамади е обявила гладна стачка в затвора

Иранската активистка и носителка на Нобеловата премия за мир Наргес Мохамади e почнала гладна стачка в пандиза, в който се намира. Решението ѝ е в символ на митинг против неналичието на медицински грижи за арестуваните в иранските затвори, както и против наложителното носене на хиджаб от дамите в страната.

Действията на 51-годишната Мохамади ускоряват натиска върху иранската теокрация по отношение на нейното отнемане от независимост. Преди месец тя бе удостоена с Нобелова премия за дългогодишната си правозащитна активност в Иран, макар десетилетната акция на държавното управление, ориентирана против нея, напомня Associated Press.

В изказване близки на Мохамади споделят, че се безпокоят за здравето ѝ.

Носителката на Нобел за мир е попадала неведнъж в ирански затвор поради рецензиите си против държавното управление на власт.

За първи път това се случва през 1988 година Десетилетие по-късно е задържана и още веднъж е арестувана. Лежи в " Евин " - мястото за отнемане от независимост в Иран, което мнозина разказват като от филм на ужасите поради изтезанията, на които са подлагани жителите му.

Следва многогодишна серия от освобождавания и арести, а до момента в който Мохамади продължава протеста си против иранското държавно управление, здравето ѝ се утежнява.

През декември 2022 година, по време на митингите в Иран, провокирани от гибелта в ареста на Махса Амини - момичето, което загуби живота си, тъй като не носеше вярно хиджаба си, Наргес Мохамади още веднъж в детайли разказва половото и физическото принуждение над дами в иранските арести и затвори. Докладът ѝ е оповестен от Би Би Си. Иранката още веднъж влиза в пандиза.

През януари 2023 година тя изнася фрапантен документ от " Евин ", в който в детайли разказва положението на дамите зад решетките. Разказва се за издевателството, разпитите, изтезанията, карцера.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР