Иран увеличи запасите си от уран, обогатен до 60%. От

...
Иран увеличи запасите си от уран, обогатен до 60%. От
Коментари Харесай

МААЕ: Иран има достатъчно оръжеен уран, за да произведе три атомни бомби

И ран усили запасите си от уран, обогатен до 60% . От последния отчет на 5 септември този размер се е нараснал с 6,7 кг до 128,3 кг, написа украинската организация УНИАН, базирайки се на Ройтерс.

„ Продължаващият прогрес на Иран в обогатяването до доста високи равнища, само че неуспехът да сътрудничи с МААЕ, съставлява предизвикателство както за организацията, по този начин и за западните страни, които неведнъж са призовавали Иран да промени курса “, споделя се в известието.

Както беше маркирано, Иран разполага с задоволително обогатен уран, с цел да сътвори повече нуклеарни бомби , въпреки да отхвърля, че се стреми към такива оръжия. Според Международната организация за атомна сила Иран има задоволително оръжеен уран за три атомни бомби. Степента на обогатяване на уран се забави до към 3 кг на месец, макар че скоростта беше 9 кг по-рано тази година. Според дипломати това е резултат от непреки договаряния със Съединени американски щати.

Макар Съединени американски щати и европейските съдружници по-рано да заплашиха с приемането на нова обвързваща резолюция против Иран, дипломати споделят, че този път това няма да се случи. Причините включват отбягване на дипломатическа ескалация с Иран, до момента в който вниманието е ориентирано към спора на Израел с " Хамас " в Газа.

По-рано Пентагонът заяви, че Иран може да създаде задоволително разпадащ се материал за една нуклеарна бомба в границите на към 12 дни. През февруари тази година организация Bloomberg писа, че Иран е по-близо до основаването на нуклеарна бомба. Още през март обаче Иран даде обещание да сътрудничи на Международната организация за атомна сила (МААЕ) във връзка с нуклеарната си стратегия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР