Иран се присъедини от днес към Шанхайската организация за сътрудничество

...
Иран се присъедини от днес към Шанхайската организация за сътрудничество
Коментари Харесай

Иран влезе в регионален пакт за пръв път, откакто е ислямска република

Иран се причисли от през днешния ден към Шанхайската организация за съдействие (ШОС) - евразийски блок, образуван през 2001 година, в който Русия търси в този момент главните си съдружници в изискванията на западна изолираност поради войната в Украйна.

Това е първият районен пакт, в който влиза ислямската република от революцията през 1979 година насам.

Приемането на ислямската република не е изненада, доколкото желанието ѝ да се причисли бе доказано година по-рано, на предишна среща на върха в Узбекистан.

Срещата с хазаин Индия (но по видеоконферентна връзка) във вторник обаче дефинитивно утвърждава страната като част от районно обединяване, посочвано от Москва, Пекин и сътрудниците им като платформа за съдействие в сигурността, битката с тероризма и екстремизма в Централна Азия.

 Путин предизвести, че капацитетът за световен спор пораства Путин предизвести, че капацитетът за световен спор пораства

Желанието за влизане на Иран бе неведнъж заявявано то съветския президент Владимир Путин през последните години; през 2016 година обаче посочи, че не би трябвало да има спънка пред участието в ШОС при събаряне на глобите поради нуклеарната стратегия и решение на " нуклеарния проблем ".

Сделката за завършек на глобите бе подписана в средата на предишното десетилетие (и с нея стана допустимо участието на ислямската република), само че рухна с изтеглянето на Съединени американски щати от нея през 2018 г.; опитите за съживяването ѝ в последните две години се провалят.

Не е тъкмо " блок против Запада "

Иран задълбочи през последните години съдействието си с основните играчи в ШОС, Русия и Китай. Финансовото и отбранителното взаимоотношение с Москва се усили в хода на войната, в това число в сглобяването на дронове, които Техеран през последната година изпращаше за съветската войска. С Пекин ислямската република подписа през 2001 година 25-годишно съдействие в региона на защитата.

Президентът Ебрахим Раиси съобщи, че цялостното участие в ШОС ще донесе на страната му " условия за групова сигурност, опция за стабилно развиване на стопанската система, за застраховане на суверенитета в по-голяма степен от преди. "

Досега членовете на организацията, паралелно с Русия и Китай, бяха Индия, Пакистан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан.
Русия все по-често употребява ШОС като образец за възходящото опълчване на западното въздействие в Евразия и за резултатите му за " дедоларизация " на международната стопанска система. Същевременно членуващите в него централноазиатски страни задълбочават икономическите си връзки със Запада от началото на войната в Украйна. Формалният " хазаин " на събитието, индийският министър председател Нарендра Моди, пък бе в Съединените щати през юни, а визитата му докара до отваряне на нова страница във връзките с Вашингтон.

Членките в декларацията си, че се опълчват на " едностранната и неограничена агресия на световните системи за ракетна защита от избрани страни или групи страни " (без да загатват в прав текст разширението на НАТО и западната помощ за Украйна) и приказват против " конфронтационните " подходи за решаването на проблемите (макар че една от членките употребява мощ против Украйна, с цел да адресира терзанията си за сигурността).

 Пламен Тончев, откривател: Русия не регистрира процеса на национално самоосъзнаване в Централна Азия Пламен Тончев, откривател: Русия не регистрира процеса на национално самоосъзнаване в Централна Азия

Разногласия има най-малко по една тематика: Индия, най-многолюдната страна в света, е срещу плана на Китай за Нов път на коприната, свързващ инфраструктурата на Азия и Европа.

 Войната форсира неизбежното: Русия губи Централна Азия Войната форсира неизбежното: Русия губи Централна Азия
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР