Иран разкритикува резолюцията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ),

...
Иран разкритикува резолюцията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ),
Коментари Харесай

Иран гневен на МААЕ за последната резолюция за урана

Иран разкритикува резолюцията на Международната организация за атомна сила (МААЕ), призоваваща Техеран да сътрудничи на следствието към откриването на следи от уран в три недекларирани обекта. Според Техеран, това ще се отрази отрицателно на връзките на страната с организацията. Това заяви IRNA в четвъртък.

Според представителя на Иран в МААЕ Мохсен Назири-Асла, бордът на шефовете на МААЕ " одобри резолюция против мирните нуклеарни действия на страната ни под мощен напън от страна на Съединени американски щати, Англия, Германия и Франция ".

Той също по този начин добави, че Техеран счита, че тази резолюция няма да донесе никакви резултати на нейните основатели и че Иран взаимодейства с организацията добросъвестно и градивно.

Припомняме, че ден по-рано беше обявено, че Съветът на шефовете на МААЕ е приел резолюция, инструктираща Иран да сътрудничи на следствието .
 МААЕ задължи Иран незабавно да спомага на следствието за урана
МААЕ задължи Иран незабавно да спомага на следствието за урана

Управителният съвет на организацията одобри нова резолюция

Резолюцията е втората за тази година, ориентирана към Иран по отношение на следствието, което се трансформира в спънка в договарянията за обновяване на нуклеарната договорка от 2015 година, защото Техеран изиска то да бъде прекъснато.

Подобни резолюции обаче разгневяват Иран, който загатна, че поради това ще анулира идната среща с МААЕ за пояснение на следите.

Непреките договаряния сред Техеран и Вашингтон по възкръсване на нуклеарната договорка са в застой.

Официални лица настояват, че съществена спънка е настояването на Иран МААЕ да приключи следствие на следи от уран, открити в недекларирани обекти.

През август МААЕ заяви, че Иран продължава да развива програмата си за обогатяване на уран.

В различен отчет на МААЕ пък се показва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство съобщи, че отчетът на МААЕ не е нито " уравновесен ", нито " обективен ". Като отговор Техеран разгласи, че ще изключи две от камерите на организацията на Организация на обединените нации.

Въпреки че Иран твърди, че нуклеарната му стратегия е с мирни цели, Западът се притеснява, че Техеран е все по-близо до основаването на атомна бомба.
 Иран кани МААЕ на посещаване по следствието за урана
Иран кани МААЕ на посещаване по следствието за урана

Агенцията желае Техеран да изясни произхода на урановите частици, открити в три обекта в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР