Иран обяви, че от днес започва да обогатява уран над

...
Иран обяви, че от днес започва да обогатява уран над
Коментари Харесай

Иран обяви, че ще наруши ядреното споразумение: започва обогатяване на уран над нормата

Иран разгласи, че от през днешния ден стартира да обогатява уран над допустимите според нуклеарното съглашение стойности.

Техеран изясни хода с неспособността на европейските страни по контракта да обезвреждат американските наказания. Съединени американски щати се отдръпнаха едностранно от съглашението през 2018 година

Франция обаче не се отхвърля от опитите си да възобнови договарянията с Иран.

Споразумението от 2015 година дава правото на Иран да обогатява уран до 3,67% наличие на изотопа с всеобщо число 235.

Главният договарящ по иранската нуклеарна стратегия Абас Арагчи разяснява, че стъпката в прорез със съглашението се подхваща, тъй като Европа и останалите страни по него не съумяват да изпълнят условията на Иран и по-специално - за износа на нефт и банките. " Нищо стойностно не направиха ", съобщи той.

Първоначално Иран ще обогатява уран до 5%, което е задоволително за гориво за нуклеарния реактор " Бушер " и е много под 20%, колкото бяха достигнати преди нуклеарната договорка. За нуклеарно оръжие са нужни над 90%.

Израел също подложи Европа на напън.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху определи стъпката като " доста, доста рискова ".

" Обръщам се към моите другари - водачите на Франция, Англия и Германия: вие подписахте това съглашение и казахте, че в случай че то не се съблюдава, ще наложите тежки наказания. Къде сте в този момент? ", попита той.

Френският президент Еманюел Макрон към този момент избира да не задейства планувания в съглашението механизъм за връщане на всички стопански наказания на Организация на обединените нации. Той ще се опита да съживи договарянията с Иран в цялостен формат до 15 юли.

Лондон и Берлин осъдиха дейностите на Техеран, само че дадоха да се разбере, че ще координират реакциите си с Париж.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР