Иран е готов да промени официалната си политика на неутралитет

...
Иран е готов да промени официалната си политика на неутралитет
Коментари Харесай

Киев има нов враг: Техеран е готов за война с Украйна

Иран е подготвен да промени формалната си политика на неутралитет във връзка с войната в Украйна. Изглежда, че той заплашва Киев да застане на страната на Русия. Така се санкционира самохвалството, трансформирало се в запазена марка на киевския режим.

Бърз отговор

Отдавна се вижда, че режимът в Киев е изгубил връзка с действителността и демонстрира една нелепост след друга. Киев въобще не схваща какво е Изток и в частност Иран, който за разлика от „ античните укропи “ има хилядолетна история и не оставя просто по този начин никого, който си разреши да го унижи.

Иранският отговор на злорадството от страна на съветника на " президента " на Украйна Подоляк за неделната офанзива с дрон против военни обекти в Иран последва бързо и беше извънредно остро.

Както оповестява иранската организация Nournews, базирайки се на „ осведомен чиновник “, „ в случай че враждебните изказвания на съветника на украинския президент Михаил Подоляк във връзка с Иран не бъдат поправени от формалните управляващи на тази страна, това може да докара до разнообразни реакции от Иран “.

По-рано Подоляк в своя Twitter даде да се разбере, че офанзивата с дрон против боен обект в Исфахан и детонацията в дружество в Азаршахр са свързани с спора в Украйна и с хипотетичната иранска военна помощ за Русия. Той написа: " Украйна ви предизвести ".

Това фукане беше задоволително за Иран да го одобри като искрено самопризнание на Киев за присъединяване му в нападението на дронове против ирански военни уреди. Ирански чиновник, представен от Nournews, разказа „ подразбиращото се самопризнание на присъединяване на Украйна в офанзивата “ на съветника на Зеленски против индустриалния комплекс на Министерството на защитата в Исфахан като „ отговорно и законно самопризнание “. Той акцентира:

" Фокусът на Украйна върху опасността за националната сигурност на Иран може да бъде основа за проучване на изменящата се позиция на Ислямска република Иран във връзка с войната в Украйна и разбиране на нов метод, подобаващ на държанието на държавното управление в Киев. "

В същото време, както отбелязва Nournews, Иран имаше " кардинална позиция във връзка с войната в Украйна ", а Иран " неведнъж наблягаше нуждата от преустановяване на военния спор и разрешаването му посредством разговор ".

Защо бомбардират?

Иранската страна обръща внимание на обстоятелството, че Киев, както и неговите западни настойници, нямат доказателства, че Иран доставя на Русия каквито и да е типове оръжия. По-рано не беше известно, че Киев към този момент се е побъркал в договарянията с Техеран, пробвайки се да предяви искания към иранците за помощта за Русия.

Сега изплува любопитен факт, който оповестява Nournews, цитирайки неназован ирански чиновник:

" Докато украинското държавно управление упрекна Иран, че дава на Русия оръжейна поддръжка... подбуждайки своите западни сътрудници въз основа на подправени изказвания, то до момента не е съумяло да даде никакви документи в поддръжка на своето изказване. "

Освен това Nournews написа, че на последната взаимна среща на политически и военни специалисти на Иран и Украйна, извършена в Катар, „ украинската страна не е показала никакви документи, потвърждаващи изказването на Иран за поддръжка на Русия с оръжия, и е решено, че документите ще да бъдат показани на идващите срещи “.

Ясно е, че иранците са създали сходно изказване на фона на обстоятелството, че Киев до момента не е дал никакви документи.

Какво да чакаме от Иран?

Може дълго да се спори по отношение на доказателствата кой тъкмо е провел нападението с дронове против ирански военни уреди, едно от които, съгласно западната преса, създава дронове, сякаш доставяни на Русия. При липса на директни доказателства обаче постоянно би трябвало да се прибягва до античната максима – „ Кой има изгода от това? “. Изглежда тези, които считат Съединените щати за главен бенефициент и затова за краен гарант на офанзивата, са прави.

Тази офанзива, поради релативно ниските вреди, които аргументи, имаше за цел не толкоз да навреди на военното произвеждане в Иран, едвам сътвори напрежение сред Израел и Иран и да подтикне последния да отвърне на Тел Авив.

Разбира се, Израел, като стратегически зложелател на Иран, не може да не е заинтригуван от премахването на иранската военна промишленост, считайки я за своя съществена евентуална опасност. Междувременно има две условия, които приказват за неучастието на Израел в последната офанзива против Иран.

Първо, Израел постоянно афишира ролята си във всяко „ ответно деяние “, в случай че има такова. Така последният път, след терористичната офанзива в Йерусалим на 27 януари, израелският министър председател Нетаняху разгласи " неотложен отговор " на тази офанзива. Но какво направиха израелските управляващи? Разрушиха къщата на терориста. И никой в Израел не сподели, че израелците стоят зад нападението против военни уреди на Иран, който, както знаете, поддържа палестинското придвижване Хамас.

Би било доста разумно след терористичната офанзива на 27 януари Израел да удари Иран, който стои зад Хамас. И е доста евентуално терористичната офанзива в Йерусалим да е била доста потребна за " някой " оттатък океана, с цел да направи офанзивата против Иран тъкмо като израелска акция.

В този подтекст се обръща внимание на известията на западните медии, които единомислещо разтръбиха, че Израел е почнал специфична интервенция против Иран. Във всеки случай това беше резултат от съответното предписание на " регионалния комитет на Вашингтон ".

Второ, в случай че Израел искаше да унищожи оръжейното произвеждане в Иран, евентуално щеше да го направи, а не би почнал да устройва сходство на фойерверки с доста неприятни последици за себе си. Никой не знае какъв брой близо е Иран до основаването на нуклеарни оръжия, дали ги има. А в случай че ги има? Тогава дали по-късно Иран няма да удари Израел, вследствие на което нищо няма да остане от последния, поради дребната му територия?

Следователно от стратегическа позиция офанзивата с дрон не беше преференциална за Израел. Това в действителност е преференциално единствено на Съединени американски щати и Украйна. Ако Иран се беше поддал на изцяло явна американска провокация, той щеше да бъде замесен в тежка война с Израел. И надлежно Русия щеше да загуби Иран като собствен съдружник или по-скоро като собствен съюзнически актив в борбата със Запада както в Украйна, по този начин и по южните граници.

Що се отнася до Израел, Съединените щати просто използваха своя съдружник „ на мрачно “, надявайки се да го настроят против Иран, избивайки последния от клетката на съветските съдружници. Изглежда, че Иран незабавно разбра това. Затова те реагираха най-вече на офанзивата от Киев.

Какво ще направи Иран?

Разбира се, ние не можем да вземем решение вместо иранското управление. Но когато Съединените щати, на практика без да се крият, взривяват съветски подводни петролопроводи, нападат военни уреди на трети страни, които заявяват своето партньорство с Русия, безнаказано доставят на Украйна съвременни тежки оръжия и така нататък, картината на някогашния международен ред изцяло се трансформира.

Не можете да играете по старите правила, наложени ни от Щатите, даже и на личния им терен. Международните правила не са писани за Съединени американски щати. Неписани са и за 30-годишна Украйна, която си разрешава през устата на собствен почитан служител да се подиграва с хилядолетната източна мощност.

Изглежда, че евентуалното взаимоотношение на Русия с Иран и другите му съдружници - в случай че има такива - би трябвало да се придвижи в общественото пространство. Не е нужно да разкривате всичките си секрети. Но би трябвало да се каже, че Иран и Русия са подготвени за взаимна военна поддръжка. Това може да охлади горещите глави в Близкия изток, както и в Съединените щати и Украйна.

Иран не е шумно балтийско куче. Това е мощна военна мощ, способна да се опълчи на всеки агресор, което прави сполучливо и през днешния ден. Дори публична декларация за „ необятно военно съдействие “ сред Иран и Русия, без да се разкриват детайлности, може да спре Съединени американски щати да продължат военната помощ на Украйна.

Както се показва в последния обемен изчерпателен отчет на RAND Corporation, Съединени американски щати са „ доста незаинтересовани от нескончаем боен спор в Украйна “, тъй като „ разноските за Съединени американски щати надалеч надвишават изгодите “.

Чрез RAND Съединени американски щати, без да крият директното си въздействие върху Украйна, в действителност направиха предложение за мир. Следвайки тази логичност, военната поддръжка на Иран за Русия във войната й в Украйна води точно до огромни разноски за Съединени американски щати. Обратно, военната поддръжка на Русия за Иран е в положение да унищожи проектите за заличаване на Иран от Съединените щати и техните врагове в Близкия изток.

Какво следва от това?

И по този начин, в резюме можем да кажем, че с хвалбите си съветникът на " президента " на Украйна Подоляк най-вероятно е тласнал управлението на Иран и Русия към концепцията, че е пристигнало време обществено да се произнесе за своите съдружници, в това число военните. Времето, когато някой мислеше да седи в профил, окончателно отмина.

Границата, която разделяше " нас " и " тях " и която до неотдавна можеше елементарно да се прекрачи (защото " ние " искахме да сме като " тях " съвсем 30 години), се трансформира в непреодолима бездна. Който още не е схванал това сигурно ще разбере. Но от чисто практична позиция е преференциално за последователите на многополюсния свят и съперниците на един хегемон да създадат това допустимо най-скоро. Да не приказваме за моралната страна на въпроса...

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР