Ирак засилва репатрирането от лагера на Ислямска държава в Сирия, надявайки се да намали заплахите от бойци

...
Ирак засилва репатрирането на свои граждани от лагер в Североизточна
Коментари Харесай

Ирак засилва репатрирането на свои граждани от лагер в Североизточна Сирия, където са настанени десетки хиляди на хора, предимно съпруги и деца на бойци на Ислямска държава, но също така и поддръжници на въоръжената групировка

От КАСИМ АБДУЛ-ЗАХРА Associated Press и BASSEM MROUE Associated Press 15 септември 2023 г., 1:08 AMСирия подслонява десетки хиляди хора, предимно съпруги и деца на бойци на Ислямска държава, но също така и поддръжници на екстремистичната групировка.

Това е ход, който Багдад се надява да намали трансграничните бойни заплахи и в крайна сметка да доведе до затваряне на съоръжението.

След като подкрепяни от САЩ и водени от кюрди бойци победиха групировката "Ислямска държава" в Сирия през март 2019 г. - слагайки край на нейния самопровъзгласил се ислямски "халифат", който управляваше голяма част от територия, пресичаща Ирак и Сирия - хиляди ИД бойците и техните семейства бяха отведени в лагера, известен като ал-Хол.

Много от тях бяха иракски граждани.

Днес иракските официални лица виждат съоръжението, близо до иракско-сирийската граница, като основна заплаха за сигурността на страната им, разсадник на радикалната идеология на екстремистите и място, където хиляди деца израстват в бъдещи бойци.

Това е „бомба със закъснител, която може да избухне всеки момент“, предупреди Али Джахангир, говорител на Иракското министерство на миграцията и разселените. От януари повече от 5000 иракчани са били репатрирани от Ал-Хол, като се очаква още през следващите седмици, каза той.

Предимно жените и децата се изпращат у дома. Иракските мъже, които са извършили престъпления като членове на ИД, рядко искат да се върнат от страх да не бъдат съдени. Тези, които изразят готовност да се върнат, карат властите на лагера да изпращат имената им в Багдад, където правителството извършва кръстосана проверка за сигурност и дава окончателно одобрение.

След като влязат в Ирак, задържаните обикновено се отвеждат в лагера Джадаа близо до северния град Мосул, където те преминават през рехабилитационни програми с помощта на агенциите на ООН, преди да бъдат допуснати обратно в родните си градове или села.

Програмите включват терапевтични сесии с психолози и образователни часове, предназначени да им помогнат да се отърват от начина на мислене, възприет от IS.

Ирак призовава други страни да репатрират своите граждани от Ал Хол, описвайки лагера на конференция, проведена през юни в Багдад, като „източник на тероризъм“.

На срещата говорителят на външното министерство на Ирак Ахмад Саххаф каза, че е изключително важно за всички страни с граждани в ал-Хол „да ги репатрират възможно най-скоро, за да в крайна сметка затворете лагера.

Алтернативата, предупреди той, е възраждането на групировката "Ислямска държава".

Силно- охранявано съоръжение, контролирано от водени от сирийски кюрди сили, съюзени със Съединените щати, някога е било дом на 73 000 души, по-голямата част от които сирийци и иракчани. През последните няколко години населението спадна до малко над 48 000 и около 3000 бяха освободени от май.

Тези, които все още са в лагера, включват граждани на около 60 други държави, които се е присъединил към ИД, поради което затварянето на Ал-Хол ще изисква усилия извън Ирак и Сирия, каза служител на иракското министерство на отбраната, говорейки при условие за анонимност в съответствие с разпоредбите.

Лагерът в момента има 23 353 иракчани, 17 456 сирийци и 7 438 други националности, според Шейхмус Ахмад, кюрдски служител, наблюдаващ лагерите за разселените в Североизточна Сирия. И въпреки че чужденците са малцинство, те се възприемат от мнозина като най-проблемните в Ал-Хол - постоянно лоялни към основната идеология на ИД.

Досега тази година, каза Ахмад, две групи сирийци са напуснали лагера към родните си градове в Сирия. По-рано през септември 92 семейства, състоящи се от 355 души, се завърнаха в северния град Ракка, някогашна столица на халифата на ИД. През май 219 души се завърнаха в северния град Манбидж.

Сирийски граждани са освободени, когато кюрдските власти, надзираващи лагера, решат, че вече не са заплаха за обществото. Освобождаването на други националности е по-сложно, тъй като техните страни на произход трябва да се съгласят да ги приемат обратно.

Онези с несирийска или иракска националност живеят в част от лагерът, известен като Анексът, смятан за дом на най-твърдите поддръжници на ИД. Много от тях са пропътували хиляди километри, за да се присъединят към екстремистката група, след като ИД помете региона през 2014 г.

В края на август 31 жени и 64 деца от лагера бяха върнати в бившата съветска република Киргизстан със специален полет, съобщи киргизкото министерство на външните работи и благодари на правителството на САЩ за предоставянето на „помощ и логистична подкрепа“ за репатрирането.

Но други страни - особено на Запад - до голяма степен се отказаха да приемат обратно своите граждани, които са били част от ИД.

Въпреки поражението на екстремистката групировка в Ирак през 2017 г. и в Сирия през 2019 г., спящите клетки на ИД все още извършват смъртоносни атаки. Съобщенията за ужасяващи престъпления в самия ал-Хол шокираха правозащитни групи, които описват условията в лагера като нечовешки, особено за деца.

Human Rights Watch цитира неадекватна храна, вода и медицински грижи, както и физическо и сексуално насилие над затворници от надзиратели и други арестанти. Възрастният Ибрахим от Инициативата за защита на правата, правозащитна група в Североизточна Сирия, призова за хуманитарна помощ за подобряване на условията на живот на хората, които все още са в лагера.

Американската армия казва, че намаляването на населението на лагера е необходима стъпка в продължаващата борба срещу ИД и важна част от нейното дългосрочно поражение.

Съединените щати разполагат с около 900 войници, разположени в Източна Сирия заедно с неизвестен брой изпълнители. Войските, които пристигнаха за първи път преди осем години, работят заедно със Сирийските демократични сили, чадър, доминиран от кюрдски бойци. ", каза американският генерал-майор Матю Макфарлейн, командващият генерал на коалицията срещу ИД. Той цитира намаляването на убийствата в лагера като индикация, че намаляването на населението там помага за подобряване на сигурността.

„Нашият Държавен департамент, работейки с други министерства на външните работи, се фокусира върху намаляването на броя там, за да подобри условията в този лагер“, каза той.

Американската армия публикува наскоро в X, известен преди като Twitter, че успешното репатриране от Ал-Хол гарантира, че „безопасността, сигурността и стабилността се поддържат в региона“.

___

Mroue съобщи от Бейрут.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР