Ирак вече официално празнува победата над "Ислямска държава". Въоръжените сили

...
Ирак вече официално празнува победата над "Ислямска държава". Въоръжените сили
Коментари Харесай

Ирак победи „Ислямска държава“! Мосул е свободен

Ирак към този момент публично чества успеха над "Ислямска страна ". Въоръжените сили на страната, подкрепяни от доброволните отряди и антитерористичната коалиция, водена от Съединени американски щати, са съумели да освободят дефинитивно от терористичната формация град Мосул, който години се сняташе за столица на джихадистите на иракска територия. За окончателната победа заяви министър председателят на страната, който е и главнокомандващ въоръжените й сили Хайдер ал Абади.

Самият той към този момент се намира в Мосул. Според известието на пресслужбата му той е отпътувал за града, с цел да може персонално да поздрави бойците си, както и цивилното население, за "голямата победа над терористичната формация "Ислямска страна ", съобщи ТАСС. Очаква се скоро Ал Абади да произнесе и тирада навън, в която да разгласи публично за освобождението на Мосул.

Самата победа обаче не пристигна елементарно. Военната атака на иракската войска и съдружниците й стартира през октомви предходната година. Тогава се очакваше, че за освобождението на града от джихадистите ще бъдат нужни към 3 месеца. Оказа се обаче, че нещата са много по-сложни. Това си пролича и в последните седмици. Още предишния месец въръжените сили на Ирак оповестиха, че подхващат финални стъпки в интервенцията, с цел да изтласкат от укрепленията им и последните отряди на "Ислямска страна ". Но и това не стана елементарно и бързо. Операцията лиши близо месец, а в последните боеве с ИД в Мосул, с изключение на постоянната войска, се включиха специфичните й елементи, иракската полиция, силите за бързо реагиране, а от въздуха поддръжка им оказваха самолетите на Военновъздушни сили на Ирак, както и тези на интернационалната коалиция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР