Ирак избира новия си парламент днес. На цялата територия на

...
Ирак избира новия си парламент днес. На цялата територия на
Коментари Харесай

Парламентарни избори в Ирак - първите след ликвидирането на ИД


Ирак избира новия си парламент през днешния ден. На цялата територия на страната стартира гласуването за депутати в Съвета на представителите. Открити са повече от 56 000 изборни секции. Изборният развой ще продължи до 19:00 ч. локално време (18:00 ч. българско) при засилени ограничения за сигурност и затворени граници, съобщи БГНЕС.

За място в 328-местния законодателен орган се борят 7400 претенденти от 320 партии и политически съюзи, както и самостоятелни кандидати. Сред любимците специалистите сочат блока „ Наср “ отпред със настоящия министър председател Хейдар ал Абади и опозиционния на него алианс „ Държава на закона “, воден от вицепремиера Нури ал Малики.

Право на глас в 36 милионния Ирак имат 24 милиона души. Очаква се изборна интензивност от 60%. Тази година ще се употребява електронна система за броене на гласовете, което съгласно Централната изборна комисия ще разреши доста да се редуцира времето за оповестяване на резултатите и да се подсигурява прозрачността на вота.

За хода на изборния развой ще наблюдават 900 непознати и 7000 локални наблюдаващи, стотици иракски и задгранични публицисти, а също представители на 20 интернационалните организации.

Междувременно силите за сигурност на Ирак предотвратиха терористичен акт в един от секторите, където се организират парламентарни избори, съобщи ТАСС. Според информацията премахнати са двама нападатели пробвали се да нападат изборен сектор в провинция Диала. Силите за сигурност са иззели пояс, зареден с експлозиви, и автомати.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР