Ипотечният пазар в Европа е напът да запише най-бавния си

...
Ипотечният пазар в Европа е напът да запише най-бавния си
Коментари Харесай

Жилищният пазар в Европа понася най-големия си удар

Ипотечният пазар в Европа е напът да запише най-бавния си напредък от 10 години насам тази година, защото по-ниският стопански растеж и по-високите разноски за обслужване на заемите натежават върху търсенето на заеми, написа Financial Times.

Намаляващите цени на жилищата в еврозоната са също фактор в прогнозите на EY, че ипотечният пазар ще нарасне единствено с 1.5% тази година и с 2.4% през 2024 година по отношение на 4.9 на 100 предходната година.

Консултантската компания заяви, че растящите лихви, които доближиха рекорден връх от 4% в еврозоната през септември, и настойчиво високата инфлацията потискат търсенето на ипотечни заеми.

Жилищният пазар понася най-големия си удар “, разяснява Омар Али, ръководещ сътрудник в отдела за финансови услуги на EY за Европа, Близкия изток, Индия и Африка. „ За семействата в Европа високите разноски за живот и за обслужване на заемите значат, че по-малко хора купуват жилища, а това води до спад на ипотечното кредитиране до най-ниското равнище от десетилетие “, добавя той.

Банковото кредитиране в еврозоната се сви тази година, откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) пристъпи към 10 поредни покачвания на лихвите от историческото дъно от -0.5% през юли 2022 година в напъните си да се оправи с ширещата се инфлация.

От септември ЕЦБ задържа лихвите на равнище от 4%, а вложителите предвиждат, че е малко евентуално да стартира да ги понижава преди второто полугодие на идната година.

Британският жилищен пазар стартира да се възвръща, откакто цените и продажбите понижиха през лятото, само че еврозоната е по-назад в лихвения цикъл.

Годишният отчет на EY „ Прогнози за банковото кредитиране в Европа “, оповестен в понеделник, показва тежко потърпевши жилищни пазари в еврозоната, най-много Германия, както и стягането на критериите за кредитиране от някои банки, поради което търсенето и наличностите от ипотечни заеми се свиват.

През тази година, с повишението на лихвите и на геополитическото напрежение, стопанската система на Европа и банките, които я поддържат, бяха подложени на ново тестване “, разяснява Найджъл Моден, началник на отдела за банки и финансови пазари за Европа, Близкия изток, Индия и Африка в EY.

Но добавя, че финансовите буфери, които европейските банки построиха през последните 15 години са ги подготвили доста по-добре за закъснение на ипотечния пазар, в сравнение с след международната финансова рецесия.

Макар че банковото кредитиране се чака да се забави в кратковременен проект, картината по-нататък е за възобновяване. То може да е постепенно, само че в отсъствието на нови огромни непредвидени провокации чакаме устойчиво възстановяване на стопанската система и на размера от кредитиране “, отбелязва Моден.

EY смята, че ипотечният пазар в Европа ще нарасне с 3.3% през 2025 година и с 3.2 на 100 през 2026 година

В по-широк проект кредитирането от европейските банки се чака да нарасне единствено с 2.1% през 2023 година по отношение на 14-годишния връх от 5% през предходната година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР