Инвестицията на площадката в с. Ясно поле надхвърля 5 млн.

...
Инвестицията на площадката в с. Ясно поле надхвърля 5 млн.
Коментари Харесай

В трудната 2021 година Община Марица изпревари големите ад...

Инвестицията на площадката в с. Ясно поле надвишава 5 млн. лв.. Съоръженията ще понижат доста замърсяването на реки, полета и крайпътни сектори с органични боклуци

В началото на 2021 година в община „ Марица “ проработи съвременна компостираща апаратура за разделно събрани зелени и/или биоразградими боклуци. С това общината изпревари надалеч по-големи администрации с построяването на по този начин нужните за опазването на околната среда уреди.

Обектът е издигнат по извоюван европейски план „ Изграждане на компостираща апаратура за разделно събрани зелени и/или биоразградими боклуци, в това число обезпечаване на нужното съоръжение и на уреди и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими боклуци на територията на община Марица “ и е на стойност 5 293 998 лева Финансиран е от Европейския фонд за районно развиване на Европейски Съюз и от националния бюджет посредством Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 година “.

Съоръжението е ситуирано на терен от 14 000 кв.м в местността Чарлъшки ливади



в землището на с. Ясно поле. То е с потенциал 6200 тона годишно и обслужва над 30 000 поданици от 19-те села на селищната система. Изграждането му лиши 19 месеца, като бяха открити и нови работни места, нужни за употребата на новопостроената инфраструктура. По време на разяснителната акция при старта на плана бяха раздадени листовки на всяко домакинство.

Целта на инсталацията е да се преработи зеленият боклук и да се опази чиста околната среда.

По думите на кмета на община „ Марица “ Димитър Иванов това е следващият сполучливо осъществен важен план, чието начало е сложено през 2015 година, а осъществяването му е следващ образец за сполучливо партньорство сред Европейския съюз, локалната и държавната власт.

„ Тази дълго чакана инвестиция стана факт, откакто изминахме много дълъг път. Още преди 6 години стартираха всички съгласувателни процедури и решения, взети от Общински съвет „ Марица “.

Благодарение на труда на доста хора, обектът към този момент работи

Имаше общини, които се кооперираха по няколко, с цел да аплайват и да бъдат утвърдени. Община „ Марица “ имаше силата, волята и опциите сама да се оправи и да завоюва този план. Чрез реализацията му за следващ път селищната ни система сподели, че се подрежда измежду модерните, напредничави и европейски общини “, разяснява кметът.

И добави, че реализирането на плана е с помощта на общите старания на управлението, администрацията и Общинския съвет.



„ Аз персонално съм защитавал нужната техника на депото, която би трябвало да се закупи. Благодаря на Регионалната ревизия по околната среда и водите за това, че в период и в точния момент направи съгласувателните процедури, на екипа на Община „ Марица “ - за положените старания, на Общинския съвет, който утвърди инвестицията и ми гласоподава доверие, на ръководителя на плана инж. Петър Минков, на координатора инж. Даниел Трендафилов, на администрацията, на управлението и на всички, които ни помогнаха за приключването на плана в период. Признателен съм и на строителите и доставчиците за навременно и качествено свършената работа “, посочи кметът на община „ Марица “.

По думите му

със старта на компостиращата апаратура се икономисват средства

за други начинания за запазване на околната среда.

„ Замисълът е преправянето на зеления боклук, по тази причина и аз назовавам този план " зеленият план на Община „ Марица “. За досегашния растителен боклук, който изхвърляме при битовия, плащахме съществени такси. Особено по време на сезоните пролет, лято и есен 80% от отпадъка в кофите на семействата е растителен. С работата на компостиращата апаратура се икономисват средства за други вложения за запазване на екологията и чистотата на селищната система. Със сериозна организация и натоварен труд, съзнание и дисциплинираност ще успеем да реализираме всичко това “, акцентира Димитър Иванов.

Проектът цели понижаване на количеството депонирани зелени и биоразградими боклуци, генерирани посредством въвеждане на система за разделното им събиране и преработване. Реализацията му ще увеличи качеството на услугите в областта на ръководството на отпадъците и ще усъвършенства стандарта на живот на жителите на общината посредством възстановяване качеството на въздуха, понижаване на излъчванията на парниковите газове, запазване на околната среда, преработването и оползотворяването на боклуци. Благодарение на него ще се удължи животът на съществуващите районни депа в с. Шишманци и с. Цалапица, които обслужват всички общини, част от Регионално сдружение- Пловдив.

Има и различен позитивен резултат -

крайният артикул - компост, е в услуга на земеделските производители,

които са доста на брой на територията на селищната система.

Кметът на Община „ Марица “ добави, че за пълноценната реализация на плана е належащо съдействието на цялото население и кметовете на 19-те села.



„ Голяма е ролята на кметовете за сполучливото осъществяване на плана. Имаме задоволително техника, в случай че е належащо Общината има подготвеност да закупи още. Всички поданици на община „ Марица “ също носят отговорност за ефикасната работа на оборудването, а тласъкът им за разделно събиране на отпадъка е, че за поредна година не предвиждаме увеличение на такса боклук. Аз имам вяра в хората на община „ Марица “, сподели още Димитър Иванов.

Управлението на инсталацията е предоставено на комерсиално сдружение „ Чиста Марица “ ЕООД, което е 100% общинска благосъстоятелност. Така контролът над техниката и оборудването е в ръцете на Общината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР