Инвеститорите и автомобилните компании се опитват да разберат какво следва

...
Инвеститорите и автомобилните компании се опитват да разберат какво следва
Коментари Харесай

Балонът при електромобилите се спука

Инвеститорите и автомобилните компании се пробват да схванат какво следва за електрическите транспортни средства след забавянето на темпа на напредък, за което се упреква всичко - от по-високите лихвени проценти до EV технологията и желанието на американците да се " еликтрифицират ".

Каквито и да са аргументите, едно е несъмнено: EV балонът се спука. Просто погледнете числата.

Комбинираната пикова пазарна капитализация на Nikola, Fisker, Rivian Automotive, Lucid, NIO, XPeng, Polestar Automotive, Canoo и Lordstown Motors в миналото е била към 470 милиарда $. Пиковете за тези започващи компании са настъпили от 2019 година до 2021 година, когато референтните лихвени проценти варираха от към нула % до 2%.
 Снимка 641100
Източник:

Днес сумарните им пазарни капитализации възлизат на едвам към 59 милиарда $ - спад от 87%. Инвеститорите са изгубили апетита си към акции, които не генерират свободен паричен поток. През своята история тази група от девет компании е употребила към 46 милиарда $ в брой, комбинирани за построяването на своя бизнес.

Тези разноски доведоха до продажби на транспортни средства от почти 420 000 единици през последната година, което възлиза на повече от 100 000 $ за всяка продадена кола.
 Държавата мисли за фонд за електрически автомобили: Кой ще го изпълни
Държавата мисли за фонд за електрически автомобили: Кой ще го изпълни

Транспортното министерство предлага другоземен спомагателен налог при вноса на коли втора употреба

Разбира се, всички компании събраха пари, преди да продадат някакъв или забележителен брой транспортни средства. Все отново цифрата от 420 000 наподобява положително за множеството от групата. NIO, XPeng и Rivian съставляват повече от 80% от тези продажби. Приходите за деветте се чака да възлязат общо на към 36 милиарда $ през 2024 година, като към 70% от тази цифра са генерирани от NIO, XPeng и Rivian.

Да се каже, че е било мъчно да бъдеш започващ EV е подценяване. Не беше елементарно нито за трите печеливши производители на електрически автомобили: Tesla, BYD и Li Auto. Пиковите им пазарни капитализации възлизаха на към 1,4 трилиона $. Днес тази сума е намаляла до към 900 милиарда $. Tesla съставлява по-голямата част от двете цифри. Капитализацията на компанията е намаляла от към 1,2 трилиона $ до към 770 милиарда $.

Тези три компании са генерирали към 4 милиарда $ свободен паричен поток през първите три тримесечия на 2023 година и към 20 милиарда $ свободен паричен поток, взети дружно през цялото им битие. Tesla съставлява съвсем половината от тази цифра.

Традиционните производители на коли също не са пощадени. General Motors, Ford Motor, Stellantis и Volkswagen се насочиха към наклонността на EV, обявявайки милиарди разноски за фабрики за акумулатори и нови модели. Тяхната комбинирана пазарна капитализация е минала от връх от към $425 милиарда до $220 милиарда, спад с съвсем 50%.

Като цяло, почти 1,4 трилиона $ пазарна стойност беше заличена през последните няколко години, защото вложителите преоцениха оценките на EV.

Те преоценяват, тъй като растежът наподобява се забавя. General Motors и Ford забавиха някои разноски за електрически автомобили и изместиха задачите за продажби.

А пазарът на хибридни транспортни средства процъфтява. През октомври продажбите на хибриди в хибридния водач Toyota Motor са се нараснали с към 28% на годишна база - и продажбите на хибриди съставляват всъщност целия растеж на продажбите на японската компания до момента през 2023 година

Този растеж увеличи акциите. Акциите са спечелили повече от 35% през последните 12 месеца.
 Какъв е растежът на продажбите на електрически автомобили в света и в Европа
Какъв е растежът на продажбите на електрически автомобили в света и в Европа

Субсидиите за този пазар към момента не престават

Все отново търсенето не е толкоз неприятно. До края на третото тримесечие продажбите на всички електрически транспортни средства с акумулатори или BEV са се нараснали с към 50% на годишна база както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа.

В Китай, където BEV съставляват към 25% от всички продажби на нови коли, растежът е по-близо до 20%.

" Това, за което говорихме, е закъснение на растежа на търсенето. Това не е закъснение. Това е закъснение на темпа на повишаване ", сподели финансовият шеф на GM Пол Джейкъбсън пред Barron " s в a. в скорошно изявление.

Джейкъбсън има вяра, че търсенето на електрически автомобили ще продължи да нараства в Съединени американски щати, защото инфраструктурата за зареждане се усъвършенства, новите модели се показват и купувачите на американски коли привикват с технологията.

Уолстрийт е склонен с Джейкъбсън. Анализаторът на RBC Том Нараян, анализаторът на Bernstein Тони Саконаги и други са в записа.

И Нараян, и Саконаги пишат, че търсенето е положително, само че са нужни повече модели, с цел да се покрие повече от цялостната автомобилна галактика. Има обилие от междинен размер кросоувър EV. Има дефицит на по-малки седани, междинни камиони и по-големи SUV.

Моделите имат значение. Дори Tesla изпитва закъснение на темпа на напредък. Уолстрийт чака компанията да достави към 2,2 милиона единици през 2024 година, което е нарастване с към 20% до 25% спрямо 2023 година Това е надалеч от 50% междинен годишен растеж, поддържан от 2020 до 2023 година

Tesla не е пускала нов модел от 2020 година, когато Model Y излезе на улицата. Cybertruck преди малко беше пуснат на пазара, само че се чака да бъде транспортно средство с по-малък размер през идващите няколко години.

В изявление, оповестено във вторник, основният изпълнителен шеф Илон Мъск сподели, че компанията е много напреднала в работата по по-малко транспортно средство с по-ниска цена. Това транспортно средство ще бъде положително за EV промишлеността - и за пазарния дял на Tesla.

EV технологията не е мъртва. Това, което е изчезнало вечно, са извънредно високите оценки за новосъздадени електромобилни компании, които са на години надалеч от рентабилността.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР