Инвестираш 20 млн. паунда и в рамките на 10 години

...
Инвестираш 20 млн. паунда и в рамките на 10 години
Коментари Харесай

Вместо дигитализация и икономии - катастрофа за милиони: Къде сбърка Бирмингам

Инвестираш 20 млн. паунда и в границите на 10 години икономисваш 27 млн. паунда - мъчно ще се откри компания или обществена институция по света, за която сходно предложение да не прозвучи примамливо. Проектите за цифровизация обичайно дават обещание големи изгоди, само че според от реализацията крайният резултат може и да се трансформира в цялостната диаметралност на това, което консултантите са обещавали.

Това най-добре могат да ви го обяснят в Градския съвет на Бирмингам - най-голямата сходна конструкция в Европа. След решението си да минат от SAP на Oracle за своите действия, във втория по величина английски град са в обстановка, в която ще платят за плана си 6 пъти повече от плануваното, а на всичкото от горната страна част от работата се постанова да се прави на ръка, написа The Register.
 Бирмингам банкрутира, страната поема контрола
Вторият максимален град на Острова банкрутира, страната поема контрола

Последният удар пристигна от серия каузи за неравностойно възнаграждение

Както ще ви каже всеки, работил в междинна или огромна компания, замяната на интегрираната система за ръководство на бизнес дейностите като заплащания, счетоводство, склад и така нататък е огромен, комплициран, муден и безценен план. Въпреки това, първичните упования на Градския съвет бяха, че с 20 млн. паунда ще размени потребления досега SAP с основана на облачна инфраструктура особено модифицирана за потребностите на Бирмингам версия на Oracle Fusion.

Очакването беше, че в границите на 10 години новата стъпка в дигитализацията ще икономиса на локалната власт 26,9 млн. паунда. Още през март 2021 година тази оптимистична прогноза беше преразгледана и понижена с повече от 50%.

Имплементацията на Oracle Fusion проработи през април 2022 година и бързо стана ясно, че не работи както би трябвало. Например, заплащанията на и към Градския съвет се оказва, че се записват неточно поради неудачна персонализация в системата. Така се наложи те да се обработват ръчно, което забави администрацията доста.

Проблемът остава неуреден. От одиторски отчет от декември предходната година се схваща, че съветът заплаща по половин милион паунда на месец на краткотрайно наети чиновници, които да оправят ръчно проблемите с транзакции за 74 млн. паунда.

Така към този момент планът дигитализацията се прави оценка на 131 млн. паунда. Само през идната година са заделени 25 млн., от които 5,3 млн. са за чиновници, които да работят вместо неработещата система. Междувременно се търси вид за работа без персонализираните функционалности на Oracle, само че пък със закупуване на профилиран програмен продукт за някои действия. Иначе казано, ще се дават още пари и ще има още главоболия.

Както споделят локалните управляващи в някои други краища на света: " Хубаво е, само че не е готово ".

Това е следващ проблем за Бирмингам. Градският съвет се оказа на процедура във банкрут, откакто беше наказан за стотици милиони паундове поради дискриминация при заплащането. За да преодолее недостига си, локалната власт подвигна налозите с 21%, редуцира 600 души, понижи силата на уличното осветяване и усъвършенства сметосъбирането.

Но пък ще си има цифровизирана администрация.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР