BitTorrent протоколът за споделяне на файлове вече не е сериозен

...
BitTorrent протоколът за споделяне на файлове вече не е сериозен
Коментари Харесай

Как TikTok, стриймингът и облачните услуги детронираха торентите

BitTorrent протоколът за шерване на файлове към този момент не е сериозен фактор в световния интернет трафик и остава надалеч обратно дори във връзка с размера на качвана информация, демонстрира разбор на канадската компания Sandvine, представен от TorrentFreak.

През първото десетилетие на новия век торентите изместиха FTP сървърите и останалите peer-to-peer платформи като желан способ за шерване и разпространение на огромни файлове. Тъй като тези огромни файлове прекомерно постоянно бяха филми, музика, стратегии и игри с пиратски генезис, децентрализираният темперамент на BitTorrent протокола бързо го направи желан вид.
 Отива ли в историята Zamunda? Съдът постанови блокиране на торент уеб страницата
Отива ли в историята най-популярният торент уебсайт у нас? За пръв път съдът го забрани

Блокиран е достъпът и до уеб страниците на ThePirateBay

Допълнителен фактор беше и фактът, че при избрани условия скоростта на събаряне е по-висока - всеки, който разполага с най-малко част от даденото наличие, автоматизирано го дава на другите консуматори и по този начин тегленето можеше да се случва не от другия завършек на света, а от другия вход.

През 2004 година торентите бяха виновни за 35% от целия интернет трафик. По това време смарт телефоните бяха много едва застъпени, а и съвсем нямаше други услуги, които да се нуждаят от сериозна онлайн съгласуваност.
 Приходите от стрийминг в международен мащаб през 2023-а са нарастнали с над 11%, а и у нас с 44%
Приходите от стрийминг в международен мащаб през 2023-а са нарастнали с над 11%, а и у нас с 44%

През 2023 година броят на платените абонаменти за услуги за стрийминг на музика минава 500 милиона души за първи път

Днес обстановката е радикално друга. Според данните на Sandvine най-вече произлязъл трафик на закрепени устройства в Съединени американски щати генерират iCloud (приложение за предпазване на данни в облака на Apple), FaceTime (видеочат на Apple) и Гугъл Cloud Storage (отново облачно предпазване на данни). BitTorrent е едвам на шесто място с 4% от upload трафика.

Мобилните устройства към този момент са съществени за огромен % от потребителите, а там BitTorrent изобщо не се появява в челната десетка - в Топ 3 са TikTok, Фейсбук Messenger и Snapchat, а надолу са още обществени мрежи, стрийминг и облачни платформи. Реално нито мобилните операционни системи, нито проектите на телекомите са усъвършенствани за сюжет, в който устройството от самото начало изпраща данни. Затова и да сваляш торенти на смарт телефон не е невероятно, само че е много неловко.
 Новата вълна пиратски уеб сайтове, които печелят милиарди от стрийминг
Новата вълна пиратски уеб сайтове, които печелят милиарди от стрийминг

Високата цена на платформи като Netflix тласка потребителите към незаконни алтернативи

Както означават създателите на разбора, огромната част от торент трафика се генерира от дребен % консуматори. Сред тях има пирати, само че истината е, че през последните години първо легалните стрийминг други възможности като Netflix и Spotify отхвърлиха огромна част от редовите ползватели на незаконно наличие, а към този момент има и доста warez платформи за поточно аудио и видео, които са безвъзмездни или с ниска месечна такса.

По-слабо известна е използването на BitTorrent в научните среди - това е комфортен метод за шерване на огромни масиви от данни, само че той е все по-често заменян с другите облачни платформи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР