Да дигитализираш процесите в средна по големина компания е сериозен

...
Да дигитализираш процесите в средна по големина компания е сериозен
Коментари Харесай

Horizon: IT издънката на Fujitsu, за която платиха стотици невинни

Да дигитализираш процесите в междинна по величина компания е сериозен план, който лишава месеци време, дузини хора и 6-цифрени суми пари. Да дигитализираш националната мрежа от 11 500 пощенски станции на Пощенската работа на Англия е гигантско начинание, към което би трябвало да се подхожда съществено. В противоположен случай? В противоположен случай може да се стигне до IT злополука, която унищожава освен реномето на гарант и реализатор, само че и живота на стотици почтени хора.

Иначе казано, случва се Horizon - най-срамното леке в историята както на Post Office, по този начин и на Fujitsu.

Предисторията

Пощенската работа се появява като обособена държавна компания, експлоатираща клоновата мрежа, в края на 60-те - самата услуга по доставката на писма и колета е обособена в Royal Mail, до момента в който в станциите стартират да се оферират и други административни услуги.

В началото на 90-те Post Office към момента работи по метод, прекомерно сходен на този от средата на XX век - тромаво и на хартия. В рамките на социална поръчка през 1995-1996 година е определен реализатор на нова компютъризирана счетоводна и EPOS система. Тя се назовава Horizon и е създадена от компанията ICL Pathway, притежавана от японския колос Fujitsu.
 Снимка 658770
Източник:

Проектът бързо затъва в проблеми и, когато най-сетне резултатът от него е вкаран в деяние през 1999 година, е наименуван от специалистите " един от най-големите IT провали в обществения бранш " със 700 млн. паунда разноски на гърба на данъкоплатеца. Въпреки безапелационната позиция на експертите, че Horizon не е подготвена за приложимост, Пощенската работа го внедрява във всичките си клонове, съвсем всички от които се ръководят от външни сътрудници на франчайз.

Бедствието

Още през 1999 година от Horizon стартират да излизат странни данни. Те демонстрират неналичия в оборотите на разнообразни обекти. Много обекти. Пощенската работа не счита, че казусът може да е в системата и изисква от шефовете да запълнят дупките от джоба си. Д 2015 година общо над 900 души са разследвани за обири, счетоводни закононарушения и измами в клоновете, за които са работили.

Сред тях някои протягат ръка на живота си, четирима - сполучливо. Още 33 са умряли до сегашния миг - и не е ясно доколко преживеният стрес е бил фактор за това. Това са все почтени хора, както постановява висшият съд на страната през 2019 година
 Вместо цифровизация и икономии - злополука за милиони: Къде сбърка Бирмингам
Вместо цифровизация и икономии - злополука за милиони: Къде сбърка Бирмингам

Оплитането в скъпи, само че за сметка на това неработещи IT планове не е патент на локалните управляващи по родните ширини

В продължение на години медиите разкриваха разнообразни детайлности към абсурда, а телевизия ITV му посвети и сериал, който беше излъчен при започване на годината. Това направи проблема и политически, като все още Fujitsu е обект на следствие от управляващите и компанията съобщи, че до края му няма да взе участие в публични поръчки на Острова и ще компенсира потърпевшите.

Тя загуби 1 милиарда $ от пазарната си стойност.

Послепис

Скандалът с Horizon продължава да взема жертви. След пагубното начало на годината, Fujitsu разгласи, че приключва активността си в Ирландия. 200 души остават без работа, като част от тях ще бъдат освободени незабавно, а останалите ще довършат стартирани планове.

Това са хора, които нямат нищо общо със злощастния " пощенски " план, само че падат жертва на наложената от Fujitsu политика на всички пазари да се чака най-малко 10% марж на облагата. " Усещането измежду екипите е, че някой е трябвало да заплати за фарса с Post Office ", разяснява пред The Register чиновник в компанията.

А Fujitsu във Англия имат още работа пред себе си. Въпреки оповестения самоотвод от присъединяване в публични поръчки, японският IT колос е любимец за новата цифрова система за персонални документи PASS...
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР