Интервю на Юлия КУЛИНСКА- Г-н Генов, след броени дни се

...
Интервю на Юлия КУЛИНСКА- Г-н Генов, след броени дни се
Коментари Харесай

Манол Генов: БСП е все по-значима част от властта

Интервю на Юлия КУЛИНСКА

- Г-н Генов, след броени дни се навършват 100 дни от избирането на държавното управление. Как оценявате присъединяване на Българска социалистическа партия в него?

- Това е първото българско държавно управление от три десетилетия, което получи предизвестие, че няма да получи толеранс от 100 дни. В изискванията на тежки рецесии монолитната и окуражена парламентарна съпротива в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи бойкотира всички управнически решения. Като към това прибавим и мощта на подвластни от някогашните ръководещи районни административни и браншови структури, се получи много сериозен напън.

Но държавното управление съумява и доказателствата за това са доста. Участието на Българска социалистическа партия в него е мъчно и сполучливо. Трябва да отбележим, че сходна конструкция на парламентарно болшинство и изпълнителна власт с четворна коалиция от партии в центъра, ляво и дясно по едно и също време, актуалната ни история не познава. Но обединението е доста добре работеща и за това има пояснения. Заради този вид спектърно наличие, операциите от страна на опозицията в лицето на ГЕРБ и съзнателно деструктивния напън на другите партии, останали отвън ръководството, напрежението върху държавното управление " Петков " се оказа съществено.

Българска социалистическа партия се оправя отговорно. Тя става все по-значима част от властта, само че не поради управническата аритметика, а поради капацитета, който влага в структурите и решенията. И това важи от равнището на вицепремиер, през нашите министри и надолу по структурите на изпълнителната власт, а и на парламентарно наличие.

Оценявам като здравословен инстикт и събитието, че Българска социалистическа партия като локални структури и водачества в общини и области не е безмълвна, а непрестанно има забележки, искания и хрумвания за това какви позиции да се заемат и къде да се предизвикват промени. Представяте ли си нещо такова да се е случвало по времето на ГЕРБ?

Ресорите в държавното управление, поверени на Българска социалистическа партия, почтено се показват като политики, тактики и кадрово наличие. Първоначалното подстрекателство по какъв начин на социалистите са дадени алегорични и слаби ресори се оказа опровергано през цялото време на ръководството, а през днешния ден нещата са още по-сериозни. В обстановката на пандемия и възходяща енергийна рецесия, а да не приказваме в актуалната напрегната конюнктура на боен спор на територията на Украйна, точно тези браншове поемат най-сериозния удар. Ако проследим най-важните вести, ще се уверим, че в една сериозна част те са точно от ресорите на нашите министри - стопанска система, далавера, инфлационен напън, запаси в земеделието, капацитет и отбрана на туризма.

- Често се постанова Българска социалистическа партия да взима сложни решения като част от ръководещата коалиция. Защо тя би трябвало да остане като част от кабинета?

- Българска социалистическа партия е премислила доста добре и е огласила доста ясно своите причини, поради които би трябвало да влезе в това ръководство. Да не забравяме, че за тези, които не желаят страната да има устойчиво и консолидирано ръководство след рухването на ГЕРБ от власт, въпросът за оставането ни в ръководството е манипулативен и се задава с упованието да се появи разколебаване в Българска социалистическа партия като съдружен сътрудник. Ще би трябвало да ги разочароваме.

Българска социалистическа партия е стимулирана да отстоява позициите и политиките си вътре в това ръководство, и ще продължава да го прави. Ние сме почитан сътрудник с причини и капацитет и като подобен е невероятно да бъдем подценени. Българска социалистическа партия има стройна платформа, която да осъществя в това ръководство. И когато даже и за цялостните 100 дни към този момент имаме индикации, че съумяваме да защитим тези политики и те стават политики на цялото държавно управление, по каква причина би трябвало да се чудим дали Българска социалистическа партия да остане в ръководството?

Очевидна е провокацията на опозицията - и в лицето на ГЕРБ, и на " Възраждане ", и на Движение за права и свободи, по какъв начин Българска социалистическа партия била просто аритметически нужна, по какъв начин имало полярни и несъвместими идеологии в това ръководство, по какъв начин несъгласията били неразрешими. Тези партии имат цел ръководството да се разпадне, а преди този момент да ерозира с сходни внушения, с дейни мероприятия и всевъзможни протести. Но мощно имам вяра, че както до момента не им се е получило, по този начин и ще продължи.

- Продължават спекулациите за какво левицата се разгласи срещу глобите против Русия. Какви бяха причините на социалистите за това?

- Да, обявихме се срещу тези наказания и тогава мнозина не ни схванаха. Последваха мнения по какъв начин надали не Българска социалистическа партия се държи плахо и не заема почтена позиция. Но времето и сложността на обстановката с следствията от такива наказания доста скоро демонстрираха, че сме били прави, че сме били виновни и далновидни. Само броени дни, откакто Българска социалистическа партия зае позиция срещу глобите, министър председателят Кирил Петков съобщи, че страната ни не може да си разреши да бъде част от възбраната за съветския газ, тъй като сме мощно уязвими от следствията като енергиен запас за стопанската система си. И сподели, че ще упорства в общоевропейски мащаб България да бъде извадена от този ангажимент. Е, какво излиза? Че сме били прави, само че десетина дни по-рано.

Българска социалистическа партия е срещу страните в Европейски Съюз и НАТО да подкрепят с военна техника Украйна поради високата степен на риск за последици за България. Не желая да встъпвам в цялата трудност на обстановката поради военните дейности в Украйна, само че е повече от ясно, че следствията от всичко това занапред предстоят, и ще са за доста страни.

- Вие сте ръководител на Комисията по околната среда и водите. Пред дни Народното събрание гласоподава промени в закона. Наложителни ли бяха те и за какво?

- Промените в Закона за водите бяха неотложни, тъй като имаше заплаха, в случай че не се гласоподават промените, всички административни актове, издавани от басейновите дирекции, да не са действителни, в случай че бъдат обжалвани. Причината за това е, че срокът на проектите им за ръководство са изтекли. С препоръчаните и гласувани законодателни промени се удължава действието на тези проекти до приемане на новите шестгодишни проекти за ръководство на речните басейни и проектите за попречване на риска от наводнения.

С препоръчаните промени се обезпечава навреме взимане на решения, касаещи проблеми на жителите и юридическите лица по реда на Закона за водите, Закон за опазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие, като се обезпечава деяние на настоящите проекти до приемане на нови. Създават се условия за осъществяване и ускорение на начинания на бизнеса и администрацията, свързани с водите и водните обекти.

Промените обезпечават директните отговорности за Национален институт по метеорология и хидрология и го дефинират като индивид, извършващ количествения мониторинг на преваляванията, количествения отток на повърхностните и подземните води. Тези действия са свързани с пълномощията на екоминистъра, по тази причина структурното присъединение като зависимост на него е от изключителна значимост. Ще се понижи административният запас, директно обвързван с връзката и обмена на данни при реализиране на мониторинга на водите.

Извън този закон, Комисията по околна среда и водите има интензивна работа и по редица други нормативни начинания и промени в ресора, както и отношение по поредност настоящи екологични проблеми и задължения като законодателство.

- През последните дни в медиите се разяснява новия план на Стефан Янев, който е причисляван към лявото политическо пространство? Смятате ли, че нова лява партия ще разцепи Българска социалистическа партия?

- Категоричен съм, че този проблем се преекспонира преди въобще да е станал проблем. В този смисъл не е редно да му се придава тежест, най-малкото не е правилно откъм информация и заявености. Нямам причина като народен представител от Българска социалистическа партия да се тормозя от това къде е Стефан Янев и дали има политически упоритости. Не беше наш ангажимент нито назначението му, нито оставката му, в тази посока оставаме изцяло правилни към политическите сътрудници и мандатоносители, чийто представител бе той.

Иначе Българска социалистическа партия би трябвало да се тормози всеки ден за това дали е в най-хубавата си кондиция, дали извършва поетите пред хората задължения и по какъв начин би трябвало да се работи, с цел да бъде потвърдената модерна лява партия на страната ни.

МАНОЛ ГЕНОВ е роден в Асеновград. Завършил е съветска езикова гимназия в Пловдив, а по-късно Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " със компетентност Руска лингвистика. Има следдипломна подготовка по стопанска система и интернационален туризъм и втора магистратура " Организация и ръководство на бизнеса ". Бил е шеф на ВиК в Пловдив, заместник-кмет, общински консултант и водач на Българска социалистическа партия в Асеновград. Народен представител в 43-тото, 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Председател е на Комисията по околната среда и водите и член на Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР