Интервю на Стефан Ташев− Адвокат Димитров, през тази седмица предложенията

...
Интервю на Стефан Ташев− Адвокат Димитров, през тази седмица предложенията
Коментари Харесай

Адвокат Росен Димитров: Ако Иван Гешев имаше правата на Летиша Джеймз, лично щеше да разследва „Nexo“

Интервю на Стефан Ташев

Адвокат Димитров, през тази седмица предложенията за следствие на основния прокурор бяха гласувани в Народно събрание. Вие като безжалостен и деен съперник на тези промени, по какъв начин ще коментирате обстоятелството, че те бяха подкрепени от всички народни представители?

– Част от народните представители, които поддържаха тези промени, няма какво ново да кажат на своите гласоподаватели, с изключение на да вършат агитация по изтърканата до гадност тематика за всевластието на основния прокурор, което би трябвало да се лимитира, а той да се възпира.

Тези депутати нямат различен ход, с изключение на да поддържат всичко, което се отнася до основния прокурор, колкото и лишено от правна логичност и житейски смисъл да е то. Те ще повтарят покорно, без да мислят, като папагали, всичко, което им се предложи по тематиката. Тези биха дали своят вот даже промени основният прокурор да се изпрати на изгнание без съд и присъда.

Ама тези депутати не са всички в Народното събрание, нали?! Как по този начин всички поддържаха Крум Зарков? Ако Вие сте прав, не трябваше ли измененията да не бъдат признати?

​–  Прав сте, само че в случай че гледаме незадълбочено, както гледа голяма част от популацията. Ако гледаме малко по-задълбочено ще забележим, че рационалните депутати, които гласоподаваха измененията, също нямаха различен ход. Това е по този начин, тъй като незабавно ще бъдат упрекнати, че покровителстват главния прокурор, че го пазят от следствие, а той им се отблагодарява, като не проверява закононарушенията им. Така, че ясно е за какво го вършат едните и за какво другите, нали?!

−  Преди няколко дни участвахте в предаване онлайн със тв водещата Соня Колтуклиева. Там казахте нещо, което ми направи мощно усещане, че основният прокурор е сакат откъм пълномощия. Как по този начин е “осакатен ”, за какво стигнахте до такива крайни изявления?

– ​Тези изявления не са крайни. Те са основани на действителните пълномощия на основния прокурор. Базирани са и на неналичието на пълномощия. След като сте гледал това предаване, Вие  сте чули какво сподели госпожа Колтуклиева. А тя цитира основния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймз, която е била толкоз смела, че размахала пръст на най-богатия човек в света Джеф Безос за уволняване на стачкуващи чиновници.

​Тя цитира и пост на Летиша Джеймз в Туитър, че макар нейните предизвестия, крипто-банката Nexo не се е записала в нейния офис. Забелязахте ли точните думи на основния прокурор на Ню Йорк – „ Въпреки непрекъснатите ни предизвестия, криптоплатформата Nexo не се записва в офиса ми. “ 

​Тя приказва за нейния офис и насочва посланията си в най-популярната обществена мрежа в Съединени американски щати. Осен това, в медиите излезе новината, че разследването против NEXO е стартирано от основния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймз. Това какво ви приказва?!

−  Оставам с усещане, че основният прокурор на щата Ню Йорк проверява лично Nexo и персонално изисква те да се записват не другаде, а в нейния офис. Така ли е в действителност?

– ​Аз също оставам с такова усещане. Това значи, че основните прокурори в Съединени американски щати имат пълномощия да стартират следствия, да изискват регистрации, да предизвестяват, да размахват пръст, както сподели Соня Колтуклиева, да вършат изказване пред обществото, че не разрешават активността на Nexo за 5 години и предизвестяват вложителите да не се подвеждат. 

​Я в този момент сравнете интензивността и пълномощията на настоящите сега основни прокурори на щата Ню Йорк – Летиша Джеймз и на Република България – Иван Гешев. 

В този смисъл ще си разреша да задам един въпрос на читателите Ви: представяте ли си какво би станало у нас, в случай че Иван Гешев се появи в медиите и сходно на Летиша Джеймз съобщи, че дадена компания не се е записала в неговия офис и се държи неточно с вложителите, лъже ги? Какво би станало, в случай че той стартира следствие? Няма ли прогресивната демократична общественост да блокира София на десетата минута?

​Ето по тази причина споделям, че българският основен прокурор е с осакатени пълномощия да сътвори,  образува и води каквото и да е следствие против който и да е!

−  Предполагам, че всичките тези „ промени “ ще отидат в Конституционния съд. Има ли възможност те да „ минат “ там?

– Тези промени ще отидат само в кошчето за законодателен отпадък. Ако би трябвало да се изразим с парламентарен език тези промени ще “умрат “ с умирането на легислатурата на сегашния парламент. Тоест, тези промени ще умрат в зародиш, преди да видят бял свят. 

Интересното е обаче, дали създателите им напълно съзнателно не ги сътвориха, знаейки че няма по какъв начин да бъдат гласувани от този парламент заради неналичието на софтуерно време те да бъдат разисквани в комисии и гласувани на две четения? Едва ли инцидентно и депутатите на “Промяната ”, които са най-активни по тематиката за следствието на основния прокурор тъкмо при гласуването на тези промени си откриха друга работа и не бяха в зала, с цел да ги гласоподават.

Тоест, с цел да стигнат до Конституционния съд тези промени би трябвало да излязат от Народното събрание. За да излязат от там – би трябвало да има кой да ги гласоподава и да има парламентарно време. При неналичието на предходните две предпоставки, както към този момент споделих, те ще “умрат “ в стадия на гласуванията.

Но пък основателите на този юридически бълвоч ще могат да се бият в гърдите по време на предизборната акция през март, че са основали промени, които не са били признати по виновност на Народното събрание!
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР