Интервю на Габриела Николова Посрещам у дома братовчедка си Христина Вучкова

...
Интервю на Габриела Николова
Посрещам у дома братовчедка си Христина Вучкова
Коментари Харесай

Христина Вучкова пред NOVSPORT.COM: Целта е да стана шампион и на САЩ

Интервю на Габриела Николова

Посрещам вкъщи братовчедка си Христина Вучкова - една от най-хубавите волейболистки както в България, по този начин и в Европа. Христина е родена на 1 октомври 1991 и се занимава с волейбол от тинейджърска възраст. В богатата си кариера централната блокировачка е играла в ЦСКА, Марица, Италия, Китай, Турция и Азербайджан. Наскоро тя подписа контракт с „ Омаха “ в новосформираната професионална лига на Съединени американски щати.

Тя ми е на посетители, с цел да отговори на няколко въпроса за предишното, сегашното и бъдещето.

 

Здравей, Хриси! Как се чувстваш в този момент след дългия и тежък сезон?

Здравей, Габи! Чувствам се доста добре, отпочинала физически и душевен. Вече цяло лято повеждам подготовка за идващия сезон, тъй че почивката ми в реалност е по-малко от 10 дни. Като цяло се води дейна отмора, тъй като аз не съм серпантина да упражнявам, само че естествено съм доста щастлива, тъй като съм в къщи при роднините, при родителите, при приятелите ми и най-важното в моя дом.

Ти си в чужбина през по-голямата част от годината, тъй че кое е първото нещо, което правиш, когато се прибереш в България?

Първото нещо, което върша, когато мина границата е да звънна на баба ми Мери, както и на всичките ми останали баби, на всичките ми родственици, с цел да кажа, че съм се прибрала, да им чуя щастието в гласа, да се прибера в къщи, с цел да стартира да върша познатите неща от всекидневието. Също да си отида в кварталното магазинче, от което да си купя български артикули. Вече съм поръчала от майка ми някоя вкусна, типично българска манджа. Започвам и с организациите, с цел да се видя с всички родственици и другари. Това са главните неща, за които си мисля и които ми липсват най-вече.



Следващата тематика е доста забавна за всички. Малко хора имат допир до тази източна страна, а точно Китай. Можеш ли да разкажеш нещо по-интересно за престоя ти там?

Аз от доста години желая да играя в Китай, тъй като китайците са на доста високо равнище във волейбола, водачи. Техните шампионати са мощни. Много е мъчно да се стигне там, тъй като се изисква доста работа, в случай че щеш и връзки. Трябва да имат съответен избор на играч, само че в последна сметка съумях да стигна и то в Пекин. Беше доста забавно и доста вълнуващо, в никакъв случай не съм вярвала, че ще отида до Великата китайска стена, че ще пребивавам с китайци, че ще приказвам и работя с тях и че ще споделям всекидневието си. В началото бяха малко по-студени, само че в границите на тези четири месеца съумях да ги опозная. Те са доста благи и сърдечни хора, имаме доста общо с тях. Разказаха ми какъв е техният характер и какво изискват и чакат. Китайците одобряват чужденците доста топло, желаят бързо да съкратят дистанцията, с цел да се усещаме като вкъщи си. За тях е доста значимо чужденците да се усещат добре в тяхната страна, постоянно са гостоприемни, желаят да те заведат на всички техни исторически места, които са чували, че може би ще ти харесат, само че не постоянно е изцяло несъмнено (смее се), тъй като са напълно друг свят. В същото време ми беше доста благо и прелестно, тъй като съумях да се докосна до такава велика страна с толкоз богата история, да пребивавам с тях и да се срещна с всекидневието на хората на Изтока.

Тази година ни изненада и със страховит трансфер в Съединени американски щати. Това е нещо неповторимо и ново. Можеш ли да споделиш по какъв начин стигна до това решение?

За първи път в Съединени американски щати се основава професионална волейболна лига, волейболът до момента се е играл единствено в колежанските шампионати и защото доста години поред  САЩ са огромна мощ в международния волейбол, и мъжкия, и женския, беше въпрос на време това да се случи. Аз съм доста щастлива, че съм поканена да бъда част от началото на този исторически сезон. Отборът ми се споделя „ Омаха “, среща се в щата Небраска. Омаха е един от най-големите волейболни градове в Щатите, защото живущите там са главно волейболни почитатели. По тази причина сме сложили задачите си доста високо, т.е. ние би трябвало да станем първенци на Съединени американски щати. Ако съумея да направя трета поредна година първенец на страната, в която съм, това ще е нещо неповторимо, което в никакъв случай не съм вярвала, че иска ми се случи. За мен е огромна чест, аз съм доста щастлива, доста ми се искаше да сменя ситуацията и да отида там. Вие знаете, че в Италия и в Турция са най-силните шампионати, само че ми се искаше да е нещо по друго и съм доста щастлива, че излезе и ми хареса тази оферта. Идеята им е в бъдеще да основат мощно състезание, с цел да могат да привлекат все по-силни състезатели и да се развиват. В Щатите в този момент шоубизнесът е преди всичко и е доста забавно, че президент на тима ми е артистът Джейсън Деруло. Той живее в Омаха, ще се срещна с него, той ме чака с неспокойствие. Вече ми описаха какво ще ме чака там, сезонът стартира от февруари месец, само че занапред са ме заели с какво ли не. Едва ли не ни чакат на летището, нищо че още е лято, само че просто американците са такива. Те желаят всичко да е на високо равнище и доста се надявам да станем първенци на Америка, тъй като това ще е нещо неповторимо и незабравимо. Живот и здраве, в случай че се показва добре, бих желала да си продължа контракта следващата година, тъй като това е доста хубава и апетитна дестинация за доста спортисти и като цяло хора от Европа. С мен естествено ще бъдат мъжът ми и детето ми, това беше едно от изискванията, които споделих на американците. В общи линии нямам самообладание да видя какво ще се случи. Все повече известни състезатели от Европа започнаха да подписват там, та по този начин можем да кажем, че дадох път. Както знаете същата година и огромният Сашо Везенков подписа исторически контракт със тима от НБА „ Сакраменто Кингс “. Това, че отиваме от ден на ден българи е нещо неповторимо, а в случай че успеем да станем първенци, това ще е доста хубаво за нашата дребна страна.



За край на изявлението, ти дълги години си част от националния тим по волейбол на България. Затова и сме привикнали на виждаме името ти в състава. Отсъствието ти краткотрайно ли ще бъде?

За първо лято не се включвам в националния тим. Още от предходната година си го мислех, защото играх единствено Лигата на нациите, с цел да оказа помощ на тима. Има надарени девойки, на моя пост главно, които ми се желае да имат поле за изява, както и да натрупат опит. Аз към този момент доста дълго време се състезавам за България и за мен това е огромна чест. Никога няма да се откажа, постоянно когато имат потребност от мен и бъда извикана, ще оказвам помощ с удоволствие. Последните години ми пристигна малко допълнително като натоварване. Все отново към този момент съм майка и желая да обърна внимание на детето и мъжа ми. Иска ми се също да си дам малко отмора, само че никога не е край, тъй като за мен националният тим е привилегия. Много съм признателна на федерацията, че ми разреши да взема такова решение и да се веселя на девойките. Пожелавам им триумф на предсоящото Европейско състезание, притискам палци, ще ги проследявам, нека се показват на равнище и най-важното е да са удовлетворени от играта, която ще покажат.


Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР